Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lavínové nebezpečenstvo naďalej trvá: V Tatrách vyhlásili 2. stupeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hzs.sk)

BRATISLAVA - Ráno prevládalo na horách premenlivé počasie. Na podhorí bolo zrána zamračené a na viacerých miestach slabo snežilo. Vo vyšších polohách sa oblačnosť prechodne zmenšovala, bolo polojasno až jasno, miestami prechodne hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od -13°C (Lomnický štít) do 0°C.

Na podhorí bolo prevažne bezvetrie, vo vyšších nadmorských výškach fúkal prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 70 km/hod, miestami v nárazoch až do 85 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo od päť do 20 cm nového snehu, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Snehová pokrývka je vplyvom vetra nerovnomerne rozmiestnená. Vo vyšších polohách Tatier je sneh z poslednej periódy sneženia previaty prevažne do žľabov a múld severozápadných, severných, severovýchodných až východných orientácií. V týchto miestach sa sformovali menej stabilné snehové dosky a vankúše. Celková výška snehovej pokrývky je premenlivá a na túto ročnú dobu stále podpriemerná.

Nočné sneženie, sprevádzané silným severozápadným vetrom vytvorilo vo vyšších polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V žľaboch so severozápadnou, severnou, severovýchodnou až východnou orientáciou sa môžu z predchádzajúceho sneženia nachádzať menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje.

Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, najmä vo veľmi strmom, exponovanom teréne. Možné je aj uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín. Tieto sa môžu vyskytnúť v poludňajších a skorých popoludňajších hodinách, najmä na južných, slnkom osvietených svahoch.

Snehová pokrývka je stále veľmi nerovnomerne rozmiestnená, dôležité je lokálne posúdenie stability snehovej pokrývky najmä v oblastiach nad 1 800 m n. m. V Malej a Veľkej Fatre dosahuje výška nového snehu do 15 cm. V dôsledku podpriemernej celkovej výšky snehovej pokrývky hrozí iba malé lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. 

Lavínové nebezpečenstvo má pri predpokladanom otepľovaní počas dňa stúpajúcu tendenciu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu