Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pozor, na východe platí výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Východniari pozor! Výstrahu prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy na východnom Slovensku. Výstraha platí až do nedele (26. januára) rána.

SHMÚ upozorňuje, že tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

V okrese Brezno zase platí do dnešného večera výstraha prvého stupňa pred vetrom. SHMÚ miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 17 až 25 m/s.

Prvý stupeň výstrahy pre snehové jazyky a záveje platí až do nedeľného rána pre väčšinu okresov v Prešovskom kraji - s výnimkou okresov Poprad, Levoča a Kežmarok. Snehové jazyky a záveje môžu komplikovať situáciu aj na cestách v Košickom kraji, kde sa výstraha týka tiež väčšiny okresov, s výnimkou troch - Spišská Nová Ves, Rožňava a Gelnica.

SHMÚ zároveň upozorňuje na veľmi nízke teploty v rozmedzí mínus 15 až mínus 20 stupňov Celzia, ktoré v noci zo soboty na nedeľu zasiahnu severné časti Slovenska. Očakávaný mráz síce podľa výstrahy nie je v tomto období na severe Slovenska zriedkavý, no je nebezpečný pre ľudské zdravie a fyzické aktivity vonku.

Výstraha 1. stupňa na nízke teploty sa týka takmer celého Žilinského kraja, výnimkou je okres Turčianske Teplice. V Prešovskom kraji je výstraha na silný mráz v noci, nadránom a ráno až do 9:00 vyhlásená pre štyri okresy - Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa. Ďalej platí pre okres Považská Bystrica v Trenčianskom kraji a okres Spišská Nová Ves v Košickom kraji. V Prešovskom a Košickom kraji sa aj v noci zo soboty na nedeľu môžu naďalej miestami vytvárať snehové jazyky a záveje.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu