Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Počet Rómov v budúcnosti narastie: O dvadsať rokov by ich tu mohlo byť vyše pol milióna!

Počet Rómov v najbližších rokoch pribudne Zobraziť galériu (2)
Počet Rómov v najbližších rokoch pribudne (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nečakané zistenia priniesol posledný výskum odborníka na rómsku populáciu Branislava Šprochu z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Hovorí sa v ňom o rómskej pôrodnosti, ktorá by mala mať v najbližších dvadsiatich rokoch rýchlo rastúci trend. Počet Rómov na Slovensku by sa mohol zo súčasných 400-tisíc vyšplhať až na vyše 600-tisíc v roku 2030! Budúce roky by tak mali priniesť nárast rómskej populácie zhruba o polovicu.

Presné počty Rómov sa ťažko zisťujú, matky sa hanbia priznať počet detí, a preto je takmer nemožné s istotou určiť presnú štatistiku počtu rómskej komunity. Istý je hlavne trend, ktorý jasne ukazuje, že ich počet narastá.

Varianty nárastu rómskej populácie
Zobraziť galériu (2)
Varianty nárastu rómskej populácie  (Zdroj: infostat)

Zaujímavosťou je fakt, že pri poslednom oficiálnom sčítaní obyvateľstva uviedlo rómsku príslušnosť len niečo vyše sto tisíc občanov. Výskumník Branislav Šprocha z Prognostického ústavu SAV, ktorý sa tejto problematike venuje, preto musí čerpať údaje napríklad aj z Atlasu rómskych komunít.

Oveľa horší je zdravotný stav a dĺžka života Rómov. V priemere oproti väčšinovej populácii sa dožívajú o 5 až 7 rokov menej. Na vine je zlá životospráva, nevyhovujúce životné a hygienické podmienky, ale najmä vzdelanie.

Priemerná rómska žena má 4 až 5 detí, ktoré pri sčítaní zatajuje, pretože sa hanbí priznať reálny počet. Je potrebné dodať, že je obrovský rozdiel medzi segregovanými a integrovanými Rómami. Tí, ktorí sa úspešne začleňujú do majoritnej spoločnosti, majú vyšší životný štandard a nižšiu mieru pôrodnosti. Naopak, v osadách je životná situácia často žalostná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu