Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Parádny recept slovenskej obce: Takto šetrí v ťažkých časoch a dokonca má prebytok!

Strekov šetrí, ako sa dá a darí sa jej to
Strekov šetrí, ako sa dá a darí sa jej to (Zdroj: strekov1075.sk)

STREKOV - Obec Strekov nachádzajúca sa v Nitrianskom kraji je dôkazom toho, že aj v ťažkých časoch dokáže samospráva dobre hospodáriť. Ako jedna z mála slovenských obcí má totiž nulový dlh a už niekoľko rokov sa jej darí tvoriť prebytok.

"Chvalabohu obec veľmi dobre hospodári, za posledných možno osem rokov máme bilanciu veľmi pozitívnu. Takže gazdujeme s prebytkom a vytvárame si rezervy. Myslím si, že je veľmi málo obcí, ktoré nemajú ani halier dlhu. My nemáme žiadny úver," hovorí s uspokojením starosta Strekova Ján Téglás.

Za dobrou ekonomickou situáciou obce sú podľa jeho slov hlavne úsporné opatrenia a správne nasmerované investície. Tie putujú predovšetkým do opatrení zameraných na šetrenie energií. To sú podľa Téglása výdavky, ktoré sa pomerne rýchlo vrátia späť. "Z vlastných zdrojov sme vymenili okná na základnej škole, opravila sa strecha. Zreorganizovali sme materskú školu, ktorá sa presťahovala do budovy základnej školy (ZŠ). Ušetrili sme tak náklady na kuriča, na tuhé palivo, na kuchyňu. Vďaka úsporám sa nám podarilo perfektne vybaviť škôlku aj školu, ktorá má špecializovanú učebňu na každý predmet, máme dve triedy s výpočtovou technikou," pokračuje starosta. Ako pripomenul, investície do úsporných opatrení sa obci vrátili v priebehu dvoch rokov. Vlastné voľné zdroje potom mohli opäť investovať do skvalitnenia vyučovania v škole a škôlke.

Obec šetrí aj na mzdách. Zamestnáva preto len nevyhnutný počet ľudí. "Snažíme sa lacno nakupovať a robíme všetko pre to, aby sme zbytočne nemíňali. Preto som občas rozladený, keď chce štát na obce prenášať ďalšie a ďalšie problémy. My šetríme už dlhé roky. A zrazu príde štát s tým, že máme ušetriť ďalších päť percent na mzdách a desať percent na tovaroch a službách. Ale my dosahujeme prebytok, šetriť už nemáme kde. Nech skúsi konečne šetriť aj štát. Ja viem, kde mám v obci rezervy a kde nie. Či dokážem šetriť, alebo to už nie je možné," dodáva Téglás.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu