Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Boj o život zrazenej Vanesky (†8): Odvážny hasič v civile opísal, ako prebiehal!

Vanesku zrazila dievčina v Golfe Zobraziť galériu (3)
Vanesku zrazila dievčina v Golfe (Zdroj: Tv Markíza, Polícia)

TVRDOŠOVCE - Dúfajme, že už je na lepšom mieste. S týmto slovami spomína hasič a zároveň duchovný z prezídia HaZZ na osudný utorok, kedy mu pred očami vyhasínal život len 8-ročnej Vanesky. Dievčatko zrazila v Tvrdošovciach 20-ročná vodička tesne pred tým, ako miestom hasič v civile prechádzal a okamžite sa pustil do boja o jej život, ktorého smutný priebeh nám opísal.

Príslušník hasičského zboru, ktorý sa zároveň venuje práci duchovného a pomáha kolegom traumatizovaným silnými zážitkami, nedávno preukázal svoju hrdinskosť a oddanosť pri boji o život malého dievčatka  mimo služby. V utorok krátko po 15:30 na ceste za rodičmi prechádzal Tvrdošovcami, keď pri ceste zbadal hlúčik ľudí a nehybné telo dieťaťa ležiaceho v krvi.

Ani na chvíľu nezaváhal a vybral sa mu na pomoc. "Zastavil som svoje vozidlo a bežal preveriť, či dieťa žije," spomína si. Vanesku len pár minút pred tým zrazila 20-ročná dievčina, ktorej údajne pri prebiehaní z jednej strany cesty na druhú nečakane vbehla do cesty. Hasič profesionálne cvičený na podobné situácie sa dievčatku najprv snažil nahmatať pulz a zistiť či dýcha. Bolo v bezvedomí.

"Zistil som, že nejaví známky života, a že masívne krváca z oblasti hlavy," opísal stav dievčatka tesne po nehode. Telo školáčky prezrel celé, aby sa presvedčil, či neutrpela aj ďalšie zranenia. Keďže v boji o sekundy nemal čas zháňať obväz, vytvoril improvizovaný z vlastného trička. "Vyčistil som jej ním ústa, aby som spriechodnil dýchacie cesty," vysvetlil.

Boj o život zrazenej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: polícia)

Príbuzní si mysleli, že som ju zrazil ja

Hneď po tom začal s masážou srdca a snažil sa dievčatko priviesť k vedomiu. Medzitým však na miesto pribehli aj rodinní príslušníci dievčatka, ktorí ho vo vyhrotenej situácii začali slovne napádať. "Pomýlili si ma s tým, čo spôsobil nehodu," povedal nám. Hasič sa snažil agresívnych príbuzných držať od tela a pokračovať v boji o život Vanesky. "Zakričal som na nich, že som záchranár," dodal s tým, že po týchto slovách ustúpili.

Búrlivú atmosféru upokojili až policajti, ktorí na miesto prišli o pár minút neskôr. Odvážny hasič-kňaz naďalej pokračoval v oživovaní a druháčke na krvavú ranu na hlave pritláčal uterák. Veľké stopy po krvi boli aj na obrubníku, o ktorý sa zrejme udrela po zrážke s autom. Stav dievčatka zastabilizoval a čakal na pomoc záchranárov. "Neustále som kontroloval jej životné funkcie," dodal.

Po chvíli oživovania Vaneska začala samostatne dýchať, no ostávala v bezvedomí. Keďže hasič bojujúci o jej život bol zároveň duchovným, za dievčatko sa po celý čas modlil. "Počas monitorovania jej životných funkcií, som sa za Vanesku modlil a udelil jej podmienečné rozhrešenie," povedal a vysvetlil, že podmienečné rozhrešenie sa udeľuje v prípadoch, keď sa predpokladá, že ťažko zranený je kresťan.

Vaneska je už na lepšom mieste

Na miesto takmer zároveň s policajnou hliadkou dorazili aj záchranári, ktorým hasič pomohol Vanesku naložiť do sanitky. Tá ju odviezla do novozámockej nemocnice, kde však zraneniam podľahla. Zasahujúci hasič sa to dozvedel asi hodinu po tragédii, na ktorú spomienky mu hlavou prebiehajú dodnes. "Bol to hrozný moment, ktorý zostane hlboko v mojej pamäti. Teraz nám zostáva už len súcit s rodinou a nádej, že dievčatko je už na lepšom mieste," zamyslel sa.

Pre záchranu života dievčatka urobil všetko, čo mohol, no keby k tomu došlo znova, vie, že by sa zachoval inak. "Mohol som tam ostať a pokúsiť sa upokojiť aj vodičku," hovorí a vysvetľuje, že aj ona bola svojím spôsobom "obeťou" nehody a tak ako aj príbuzní dievčatka, aj ona potrebovala pomoc.

 

Svätý Florián, patrón hasičov a záchranárov
Zobraziť galériu (3)
Svätý Florián, patrón hasičov a záchranárov  (Zdroj: internet)

Duchovná služba v HaZZ

Duchovná služba v Hasičskom a záchrannom zbore (HaZZ) funguje na Slovensku od roku 2009. Popri psychologickej pomoci je novou formou starostlivosti o hasičov, ktorí sa dennodenne dostávajú do traumatizujúcich situácií. Ich cieľom je aj pomáhať príslušníkom a zamestnancom HaZZ v ich hľadaní cesty k ľuďom a k Bohu. Táto služba je dostupná aj pre ich rodinných príslušníkov bez ohľadu na náboženskú, či cirkevnú príslušnosť. Okrem hasičského zboru funguje duchovná služba aj v polícii či armáde.

Patrónom hasičov a záchranárov je sv. Florián, ktorý sa ním stal pre jeho charakter a odvahu. Svoj život obetoval preto, aby zachránil ďalších 40 spoločníkov - vojakov, ktorí sa stali kresťanmi. Kult patróna hasičov sa rozšíril po celej strednej Európe a postavilo sa množstvo jeho sôch na ochranu pred požiarmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu