Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Starosta Šoporne navrhuje: Nech poslanci robia zadarmo

Milan Vlček
Milan Vlček (Zdroj: SITA)

ŠOPORŇA - Návrh na vzdanie sa odmeny poslancov obecného zastupiteľstva na celý rok 2013 zaradil do programu rokovania poslaneckého zboru starosta Šoporne Milan Vlček. Poslanci návrh preložili na ďalšie rokovanie, pretože o ňom chcú hovoriť v prítomnosti predkladateľa.

Starosta Vlček na prvé tohtoročné rokovanie obecného zastupiteľstva neprišiel. V Šoporni tak pokračuje situácia z vlaňajška, keď si poslanci a starosta nedokázali spolu sadnúť za jeden stôl. Za návrhom starostu vidia poslanci odvetu za to, že mu znížili plat.

Obec Šoporňa nemá prijaté viaceré potrebné všeobecne záväzné nariadenia, rozpočet na tento rok, ale ani záverečný účet za rok 2011. Obecné zastupiteľstvo ich nemohlo prerokovať, pretože poslancom chýbali k jednotlivým bodom programu materiály. Starosta Vlček si splnil zákonom stanovenú povinnosť a obecné zastupiteľstvo po dlhšom čase zvolal.

Na rokovanie však neprišiel. Podľa predsedu Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) Vladimíra Špánika nemajú poslanci obecného zastupiteľstva žiadnu páku, ako prinútiť starostu, aby na rokovanie poslancov chodil. ,,Musia byť v zákone o obecnom zriadení sankcie, inak sú poslanci bezmocní,“ skonštatoval Špánik. ZOMOS sa podľa neho aj s ďalšími mimovládnymi organizáciami snaží upozorňovať na takéto prípady a dáva ich do pozornosti aj poslancom NR SR.

Obecné zastupiteľstvo v Šoporni vlani schvaľovalo uznesenia pravdepodobne úplne zbytočne, pretože starosta ich nepodpisoval. ,,Nemali sme podpísané žiadne uznesenie a teda sa ani neplnili,“ povedal na rokovaní zastupiteľstva poslanec Adrián Macho. Poslanecký zbor už dvakrát schválil konanie referenda za odvolanie starostu z funkcie, obecný úrad však prípravu ľudového hlasovania vždy ignoroval.

Agentúra oslovila aj starostu Milana Vlčeka, pre pracovné zaneprázdnenie sľúbil svoje stanovisko poskytnúť neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu