Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tajný dokument: Mikloš údajne poslancom ponúkal zmazanie daňových dlhov!

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Kauza úniku spravodajských informácií z veľvyslanectiev Spojených štátov ešte nedoznela. Na slovenskej verzii projektu Wikileaks sa objavil preklad jednej z údajných depeší bratislavského veľvyslanectva USA. Okrem iného spomína aj to ako istá politická strana presviedčala nezávislých poslancov, aby hlasovali "správne". Za odmenu by ich rodinným príslušníkom odpustili daňové nedoplatky.

Šokujúca zmienka o ponúkaní úplatkov za parlamentné hlasovania sa nachádza v depeši z éry druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Chargé d´affaires Scott Thayer posielal domov súhrnnú správu o ministrovi financií Ivanovi Miklošovi. Diplomat upozorňuje, že Ivan Mikloš a Mikuláš Dzurinda majú leví podiel zásluh na úspešnej transformácii Slovenska po roku 1998 - z čiernej diery v strede Európy až po členskú krajinu EÚ s rekordným hospodárskym rastom.

Správa však hovorí aj o podozreniach z korupcie. "Obvinenia z korupcie prenasledovali Mikloša roky, ale ustúpili po volebnej kampani v roku 2002, kedy opozičný vodca Robert Fico verejne vyhlasoval, že Americké veľvyslanectvo ho oboznámilo o korupčných aktivitách Mikloša. Mikloš zažaloval Fica a vyhral," píše slovenský preklad depeše z Wikileaks. Thayer pripomína aj to, že veľvyslanectvo nikdy oficiálne nepotvrdilo, že by Fica takto informovalo.

Zaujímavá je však aj nasledujúca veta, ktorú odcitujeme celú:

"Poradca predsedu parlamentu Pavla Hrušovského (KDH) povedal, že SDKÚ “presviedčalo” nezávislých poslancov, aby hlasovali za ich legislatívne návrhy odpustením daňových dlhov rodinných príslušníkov tvrdiac, že ´po návšteve Ministerstva financií bude ich hlas zaistený´."

Vzhľadom na to, že depeša spomína Ivana Mikloša ako ministra financií, Pavla Hrušovského ako šéfa parlamentu a nezávislých poslancov, ide zrejme o koniec druhej Dzurindovej vlády, keď mal kabinet menšinovú podporu, no viacero nezávislých poslancov "zázračne" podržalo vládu. Práve vtedy vznikla aféra okolo údajného kupovania poslancov. V tomto období vznikali aj nahrávky, ktorých prepisy neskôr vyplávali na internet pod názvom Gorila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu