Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ľudia môžu vypískať násilie na ženách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Vypískať násilie páchané na ženách budú môcť aj na Slovensku ľudia počas 16 dní kampane, ktorou chcú mimovládne organizácie prelomiť mlčanie o tomto spoločenskom probléme. Kampaň štartuje v dnešný Medzinárodný deň odstránenia násilia páchaného voči ženám, ktorý pripadá na 25. novembra už od roku 1999.

Organizácia spojených národov ho zvolila podľa dátumu brutálnej smrti politických aktivistiek z Dominikánskej republiky – troch sestier z Mirabal (Patrie, Minervy a Marie Teresy) z roku 1960. Skutok mala na svedomí tajná služba počas vládnutia diktátora Rafaela Trujilla v roku 1960. Po beštiálnom čine sa v krajine zdvihla vlna odporu, diktátora zosadili.

Tento rok organizácie Fenestra Košice, Pomoc rodine Michalovce, MyMamy Prešov, Progresfem Poprad, Žena v tiesni Martin, Slovensko-český ženský fond Bratislava, Divadlo na opätkoch Spišská Nová Ves, ktoré sa pridávajú ku kampani vyzývajú slovenskú vládu, aby zodpovedne konala proti násiliu páchanému na ženách, chránila ženy a ich deti pred takýmto násilím a aktívne mu predchádzala.

Podľa policajných štatistík počet riešených prípadov násilia na ženách na Slovensku klesá. „Za deväť mesiacov tohto roku evidujeme 1 976 prípadov násilnej trestnej činnosti, kde bola objektom útoku žena,“ uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. V minulom roku zaznamenali za celý rok 2 590 takýchto prípadov, v roku 2010 ich zaevidovali 2 859 a v roku 2009 ich bolo 3 146.

Organizácia Fenestra však hovorí, že viac ako pol milióna žien na Slovensku zažíva násilie od svojho intímneho partnera. „Ženy, ktoré zažívajú násilie, narážajú pri riešení tohto problému na množstvo prekážok, ktoré sú spôsobené nedostatočným scitlivením spoločnosti na túto problematiku a stále vysokou mierou tolerancie násilia,“ uviedla Programová riaditeľka organizácie Fenestra Dušana Karlovská.

Mnoho žien sa podľa nej stretáva s nepochopením v rodine, komunite a v inštitúciách, kde hľadajú pomoc - nemajú prístup k ochrane a špecializovanej pomoci. „Situácia v oblasti ochrany, pomoci a podpory žien zažívajúcich násilie má z nášho pohľadu v posledných rokoch negatívny vývoj,“ konštatovala Karlovská. Dodala, že aj napriek mnohým pozitívnym zmenám najmä v legislatívnej oblasti, ženy zažívajúce násilie, ktoré žijú v našej spoločnosti, nenájdu pomoc, podporu a ochranu. „Za závažný považujem problém implementácie legislatívy a opatrení v praxi, ktorý je zároveň výzvou do budúcich rokov. Mnoho minulých skúseností nám ukazuje, že dohovory, národné akčné plány a legislatíva, ktoré nie sú implementované v praxi, neposkytujú ženám a deťom náležitú ochranu a podporu,“ uviedla predstaviteľka Fenestra.

Slovenská republika podpísala v máji 2011 v Istanbule Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu. Nasledujúcim krokom zo strany vlády SR by mala byť ratifikácia tohto Dohovoru. Dohovor podpísalo doposiaľ 23 vlád, ratifikovalo ho však iba Turecko. „Preto vyzývame vládu SR k tomu, aby prijímala a realizovala nevyhnutné kroky a opatrenia, ktoré budú viesť k ratifikácii tohto Dohovoru,“ apelujú mimovládne organizácie.

Rada Európy odporúča, aby každá krajina mala mať aspoň jednu národnú špecializovanú krízovú nonstop telefonickú linku pre ženy zažívajúce násilie a na každých 50 tisíc žien aspoň jedno špecializované poradenské centrum. Ďalším odporúčaním je, aby každá krajina mala jedno miesto v bezpečnom ženskom dome na každých 10 tisíc obyvateľov.

Fenestra upozorňuje, že na Slovensku nemáme žiadnu národnú špecializovanú krízovú telefonickú linku pre ženy zažívajúce násilie. Špecializovaných poradenských centier má SR päť, v porovnaní s odporúčaniami RE nám ich 45 chýba. Na bezpečné ubytovanie pre ženy zažívajúce násilie a ich deti máme 60 miest, do odporúčaného stavu nám chýba 459 takýchto miest.

Počas kampane proti násiliu na ženách pripravujú verejné zhromaždenie pod názvom „Vypískajme násilie“, ktoré budú v siedmich mestách na Slovensku – dnes v Martine, Spišskej Novej Vsi, Prešove a Michalovciach, 9. decembra v Poprade a 10. decembra v Bratislave a Košiciach. Svoj odmietavý postoj k násiliu páchanému na ženách môžu ľudia vyjadriť aj tým, že sa zapoja do 2. ročníka Súťaže - Násilie páchané na ženách NIE JE IN – KONAJME. Súťažiť môžu v kategóriách fotografia, plagát, text. Do súťaže sa môžu zapojiť všetci hlasovaním za najlepšie práce na facebookovej stránke SÚŤAŽ - Násilie páchané na ženách nie je IN – KONAJME. Okrem toho bude aj fotografovanie mienkotvorných osobností Slovenska, ktoré sa pridajú ku kampani a podporia ju tým, že sa odfotia s tabuľkou Hovorím NIE násiliu páchanému na ženách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu