Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Továreň na chrípkové vakcíny sa v Malackách buduje protizákonne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) neďaleko Malaciek v rozpore so zákonmi buduje továreň na výrobu vakcín proti pandemickej chrípke, tvrdí podpredseda SaS a poslanec Národnej rady SR Ľubomír Galko. Na tlačovej besede dnes povedal, že v rozpore so zákonom pri stavbe neprebehlo hodnotenie vplyvov na životné prostredie (EIA), ktoré je pri takomto objekte nevyhnutné. SaS sa preto obráti na Najvyšší kontrolný úrad.

Stanovisko, že EIA nie je potrebná, vydal pre Stavebný úrad v Malackách Obvodný úrad životného prostredia, čo podľa Galka potvrdila aj prednostka tohto úradu Patrícia Hanzová. „Prednostka úradu životného prostredia v Malackách potvrdila, že takéto stanovisko vydali, ale na základe týchto nových informácií je presvedčená, že ju zavádzali. Preto nás informovala, že požiada Stavebný úrad v Malackách o okamžité zastavenie stavby,“ povedal Galko. Okrem SaS koná aj občianske združenie Ľudia pre Malacky, ktoré podľa Galka dnes už podalo podnet na okresnú prokuratúru.

Tímlíderka SaS pre oblasť životného prostredia Anna Zemanová dodala, že na vybudovanie virologického pavilónu pre výrobu vakcín proti pandemickej chrípke je povinné hodnotenie vplyvov na životné prostredie. „Preto celý proces je nezákonný, lebo toto posudzovanie pre túto činnosť v uvedenej lokalite neprebehlo.“

Rovnako ako vydanie stavebného povolenia bolo podľa Galka protizákonné aj obídenie verejnosti z rozhodovacieho procesu. „Postaviť takúto továreň, to nie je ako otvoriť si stánok s občerstvením. Pri výrobe vakcín takáto továreň vyprodukuje len z vajec až tristo ton nebezpečných odpadov,“ vyhlásil. Dodal, že tie sa budú prevážať do kafilérie, ktorú však Malacky nemajú. „My chceme pre výrobu vakcín riskovať zdravie tisícok ľudí, ktorí žijú v okolí, a úrady nemajú ani toľko slušnosti, aby ich o tom informovali,“ položil otázku.

Galko tiež upozornil, že SŠHM sa začiatkom roka 2010 dohodla na kúpe pozemku za jediné euro v Šarišských Michaľanoch, pričom tamojšia spoločnosť mala všetky potrebné povolenia a občania voči stavbe továrne nemali výhrady. Po voľbách sa však zmenilo vedenie SŠHR a následne po „podivnom celoslovenskom prieskume trhu“ správa hmotných rezerv kúpila pozemok v Malackách za takmer pol milióna eur. Navyše, stavebné povolenie na tomto pozemku bolo vydané len na priemyselnú halu a žiadosť o zmenu účelu využitia objektu SŠHR vydala až po začatí výstavby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu