Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Opozícia sa dohodla na rozdelení postov

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Opozícia sa konečne po viacerých stretnutiach dohodla na rozdelení postov v kontrolných inštitúciách. Šéfom Úradu pre verejné obstarávanie má byť nominant KDH. Predseda strany Ján Figeľ však nechcel povedať jeho meno. Mal by to však byť bývalý šéf štatistického úradu Peter Mach, ktorý bol v minulom volebnom období vedúcim služobného úradu na ministerstve dopravy.

„Ja to meno oznámim najprv premiérovi,“ povedal. Zároveň dodal, že bude o tomto kandidátovi diskutovať aj so zamestnávateľskými zväzmi a samosprávou.

Predsedu Najvyššieho kontrolného úradu nominuje SaS. „Bude to bývalý poslanec NR SR Kamil Krnáč,“ oznámil predseda SaS Richard Sulík. Krnáč bol v minulom volebnom období nominantom liberálov na post šéfa Národného bezpečnostného úradu, po páde vlády Ivety Radičovej ho však už NR SR do funkcie nezvolila.

Viceguvernérom Národnej banky Slovenska by mal byť podľa dohody opozície bankový expert Ján Tóth. Členom Fiškálnej rady bude Ľudovít Ódor. Oboch ako odborníkov navrhla SDKÚ-DS. Predsedu dozornej rady Fondu národného majetku navrhne Most-Híd, kandidátov do správnej rady Slovenského pozemkového fondu navrhnú Most-Híd a SDKÚ-DS a člena Rady RTVS ponúkne SaS.

O žiadny post neprejavili záujem Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. „My sme prispeli k dohode tým, že sme sa vzdali akéhokoľvek nároku,“ povedal predseda strany Igor Matovič s tým, že oni chceli obsadiť post predsedu ÚVO odborným nominantom, alebo nominantom tretieho sektora. „O tejto vízii sa nám pravicové strany presvedčiť nepodarilo, preto sme sa rozhodli rešpektovať dohodu štyroch pravicových strán a vzdať sa nároku na iné miesta,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu