Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Martinková: Slovensko čakajú dve arbitráže v celkovej výške 1,65 mld. dolárov

Jana Martinková
Jana Martinková

BRATISLAVA - Slovensko môže onedlho prísť o viac ako miliardu dolárov, tentoraz v prípade ťažby mastenca v Gemerskej Polome. Okrem rakúskej spoločnosti EuroGas GmbH, ktorá žiada 500 miliónov eur, má rovnaký zámer aj americká materská spoločnosť EuroGas Inc, ktorá požaduje jednu miliardu dolárov.

Podľa stanoviska amerického EuroGas Inc., "Slovenská republika porušila Dohodu medzi USA a ČSFR z roku 1991 o vzájomnej podpore a ochrane investícií tým, že v januári 2005 bol Rozmin, s.r.o., zo strany Správy banského úradu Slovenskej republiky silne protiprávnym a podľa mienky EuroGasu i skorumpovaným dohodnutým jednaním 'olúpený' o jeho platné koncesie v Gemerskej Polome, jednej z najväčších a najčistejších mastencových a rudných ložísk na svete".

Aj napriek tomu, že EuroGas Inc. nie je podľa výpisu z obchodného registra priamym akcionárom spoločnosti Rozmin, s.r.o., podľa advokátky Jany Martinkovej z Advocatus Martinková "je bilaterálna dohoda s USA koncipovaná v tomto smere veľmi extenzívne a pripúšťa za určitých okolností aj ochranu nepriameho investora". Slovensko by tak muselo čeliť dvom žalobám v celkovej výške asi 1,65 miliardy dolárov.

Ak právny zástupca Slovenska nevyužije jednu možnosť zastaviť spor v jurisdikčnej fáze a dôjde tak k prejednaniu merita veci, spor sa pre Slovensko skomplikuje. Výška náhrady by mala zodpovedať spravodlivej trhovej cene vyvlastnenej investície bezprostredne pred realizáciou priamych či nepriamych opatrení rovnajúcich sa vyvlastneniu, a tá iste nedosahuje požadovanú výšku odškodného, dodala Martinková. Podľa jej slov, EuroGas použije na podporu svojho nároku bezpochyby ako hlavný argument rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 18. mája 2011, ktorý zmenil rozsudok Krajského súdu v Košiciach tak, že rozhodnutie Hlavného banského úradu a Obvodného banského úradu o určení dobývacieho priestoru inej organizácii zrušil a vrátil správnym orgánom na ďalšie konanie.

"Podstatný však nie je len samotný výrok, ale hlavne jeho zdôvodnenie, kde Najvyšší súd konštatuje, že postup banských úradov, ako i samotné rozhodnutie nebolo v súlade so zákonom a rozhodnutie bolo vydané predčasne na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu a na základe nesprávne určenej lehoty, v ktorej mal Rozmin začať s dobývaním určeného priestoru. Dalo by sa povedať, že banské úrady nesprávne aplikovali novelizovaný zákon na už vzniknuté právne vzťahy a nepochybujem, že EuroGas sa bude snažiť dokázať nielen účelovosť nesprávnej aplikácie zákona, ale i samotnej novelizácie," vysvetľuje Martinková.

Či na spor môže mať vplyv aj terajšie obvinenie Pavla Ruska, ktorý bol v tom čase ministrom hospodárstva, v súvislosti s nevýhodnou privatizáciou Paroplynového cyklu, advokátka uviedla, že len nepriamo, ale nepochybuje, že EuroGas bude poukazovať na personálne prepojenia Obvodného a Hlavného banského úradu, Ministerstva hospodárstva SR s ďalšími nadobúdateľmi dobývacieho priestoru a bude sa usilovať o preukázanie klientelistických praktík v tejto záležitosti. Predovšetkým v arbitrážnom spore, ktorý by mal byť, ak sa tak strany dohodnú, pravdepodobne vo Washingtone, v sídle Medzinárodného strediska pre riešenie investičných sporov, by sa preukázanie korupcie netolerovalo.

Na otázku, ako by sa Slovensko mohlo v tomto spore obhájiť, uviedla, že "to vo veľkej miere závisí aj od nasledujúceho postupu banských orgánov a tiež od detailného preskúmania a posúdenia činností, ktoré Rozmin v dobývacom priestore v relevantnom období realizoval. Ak však EuroGas Inc. bude mať dostatok prostriedkov na angažovanie domácej americkej silnej a dravej advokátskej kancelárie, jej šance na úspech spore v USA sa zvýšia".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu