Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Karabín zavádza, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo spravodlivosti  SR
Ministerstvo spravodlivosti SR

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR odmietlo ako zavádzajúce vyhlásenie predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Milana Karabína o zhoršení podmienok po tom, ako vláda rozhodla o 20-miliónovom viazaní peňazí v rozpočte. NS SR vrátil v roku 2004 viac ako 13 miliónov korún a o rok neskôr 25 miliónov korún. Podľa predbežných odhadov je možné, že NS SR aj tento rok vráti 15 až 20 miliónov korún, tvrdí ministerstvo.

Za zlé vybavenie Najvyššieho súdu SR zodpovedá podľa MS SR jeho predseda Karabín, "ktorý už niekoľko rokov vracia do štátneho rozpočtu ročne desiatky miliónov korún namiesto toho, aby zlepšil podmienky pre sudcov". "Ochranu Najvyššieho súdu SR je potrebné riešiť komplexne pre všetkých sudcov s dôrazom na tých, ktorí rozhodujú kauzy organizovaného zločinu a mafiánskych vrážd," uviedol minister spravodlivosti Štefan Harabin.

Ak predseda Najvyššieho súdu SR predloží projekt na zlepšenie nedôstojných podmienok pre všetkých sudcov, MS SR ho určite podporí. "Aj preto sa ministerstvo plánuje z budovy, kde sídli NS SR, odsťahovať. Ochranu sudcov a celej budovy treba riešiť komplexne. V súčasnosti je budova, kde sídli NS SR, 24 hodín chránená kamerovým systémom a príslušníkmi ZVJS," uviedol hovorca ministerstva Michal Jurči. Dodal, že MS SR čaká na výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu, zameranej na hospodárenie na Najvyššom súde SR.

Predseda NS SR Milan Karabín sa pre skrátený rozpočet obrátil na Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR. Ako uviedol dnes na tlačovej besede, keď tento rok 20 miliónov korún určených pôvodne pre NS SR presunuli do kapitoly Ministerstva spravodlivosti SR, mal by byť navýšený rozpočet pre najvyšší súd o túto sumu budúci rok. Podľa Karabína je potrebné z tejto sumy zabezpečiť priestory na nakladanie s utajovanými materiálmi. Karabín ďalej uviedol, že "proces, ktorým Najvyššiemu súdu SR odňali prostriedky v sume 20 miliónov korún, nepovažuje za najšťastnejší."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu