Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zákaz knihy o Gorile rozzúril ľudí: Sudca musel požiadať o policajnú ochranu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kontroverzný zákaz vydať knihu Toma Nicholsona o korupčnej megakauze Gorila sa u ľudí rozhodne nestretol s pochopením. Sudcovi, ktorý v piatok rozhodol, že kniha sa nesmie šíriť a jej výtlačky sa zhabú, sa už vyhrážajú aj mstia!

Kontroverzné piatkové rozhodnutie

Sudca bratislavského okresného súdu Branislav Král v piatok vyhovel šéfovi Penty Jaroslavovi Haščákovi a predbežným rozhodnutím zakázal knihu kanadsko-slovenského novinára, ktorá mala údajne ukázať, ako naozaj funguje slovenská politika.

Knihu Nicholson nesmie vydať, ani šíriť. Dokonca by mal odovzdať všetky jej výtlačky. „Z hľadiska občianskeho práva by bolo vydanie takejto publikácie neoprávneným zásahom do osobnostných práv navrhovateľa, nakoľko kniha nevychádza z doposiaľ overených a potvrdených skutočností. Ide o podozrenie zo závažnej trestnej činnosti, kde platí pri informovaní „čím závažnejšie tvrdenie, tým spoľahlivejší musí byť skutkový základ“ ako aj zásada“ nemožno zmiešavať informácie negatívne a informácie nepravdivé, t.j. z neoverených skutočností,“ píše sa v odôvodnení.

Sudca však knihu čítať nemohol, lebo ešte nie je hotová a pri rozhodovaní, či poškodzuje povesť finančníka, pravdepodobne konal "naslepo". Pre mnohých je to najväčší zásah do slobody slova od nežnej revolúcie.

Víkendový útok a žiadosť o ochranu

Rozhodnutie sudcu niektorých nahnevalo, iných doslova rozzúrilo. V internetových diskusiách nebola núdza o vyhrážky a nadávky na jeho adresu. Cez víkend mu dokonca niekto rozbil auto, ktoré mal zaparkované pred domom. Podľa polície je škoda niekoľko sto eur.

Podľa medializovaných informácií sa sudca, ktorý si davy nezískal ani rozhodnutiami vo veci exšéfa SIS Ivana Lexu a angažovaním sa v súdnom spore Penty, rozhodol nenechať nič na náhodu a požiadal o policajnú ochranu. Ministerstvo vnútra žiadosť eviduje, Topkám však zatiaľ neprezradilo, ako rozhodlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu