Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zakázali Nicholsonovu knihu o Gorile: Nesmie sa vydať ani šíriť!

Tom Nicholson
Tom Nicholson

BRATISLAVA - Dlho pripravovaná kniha o spise Gorila, v rámci ktorej korupčná kauza politikov rezonuje na Slovensku a ktorej autorom je kanadsko-slovenský novinár Tom Nicholson, sa zatiaľ nesmie vydávať a nebude sa teda ani distribuovať. Zákaz vydania platí aj pre vydavateľstvo Petit Press.

Bratislavský súd vyhovel šéfovi Penty

Rozhodol o tom vo štvrtok 2. februára sudca Okresného súdu Bratislava I, ktorý vydal v tejto veci predbežné opatrenie. To je vykonateľné doručením a odvolanie nemá odkladný účinok. Informovali o tom justičné zdroje.

Podľa predbežného opatrenia sa novinár Nicholson musí zdržať vydania, iného zverejnenia alebo akéhokoľvek iného šírenia knihy alebo inej publikácie, nielen v písomnej, ale aj vo zvukovej a obrazovej forme. Ide o vec, ktorá je na súde vedená pod spisovým číslom 11c6/2012. Zdôvodnenie opatrenia zatiaľ nie je známe.

Sudca tak vyhovel návrhu spolumajiteľa spoločnosti Penta Jaroslava Haščáka a jeho právnych zástupcov. Hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak informáciu zatiaľ nevedel potvrdiť, keďže zákonný sudca nie je dnes v práci. Ďalšie informácie sľúbil v pondelok.

"Pokiaľ sme v právnom štáte, tak každý jednotlivec alebo organizácia má právo domáhať sa ochrany svojich práv súdnou cestou," povedal na margo vydaného predbežného opatrenia hovorca Penty Martin Danko.

Nicholson chce ďalej bojovať za pravdu
 
"Myslím si, že takýmto rozhodnutím škodia sami sebe ako mne.  Poradím sa so svojimi právnymi zástupcami a budeme bojovať za pravdu," reagoval Nicholson.
 
Nicholson nevedel o tom, že Penta chce súdne dosiahnuť zastavenie vydania knihy. "Ja som počul len o tom, že chcú žalovať mňa," povedal.
 
Teraz sa má stretnúť s vydavateľom, s ktorým pripravoval jej vydanie. Snaha o stopnutie vydania knihy ho však prekvapila. "Mne to pripadá absurdné, ak chcú rozzúriť ľudí, ktorí budú na námestiach, tak je to ten najlepší spôsob," myslí si. 
 
Knihu chceli vydať ešte pred voľbami
 
Novinár Nicholson chcel vydať knihu pôvodne ešte pred marcovými predčasnými voľbami. Pôvodne, podľa mediálnych správ, mal s vydaním problémy, "keďže pôvodný vydavateľ sa zľakol".
 
"Chcem do toho celého priniesť kontext a vysvetlenie vzniku Gorily, lebo to, čo je na internete, nie je pôvodný spis. Prvá časť, ktorá sa označuje ako vývoj, prvých päť strán, je niečo, čo niekto vymyslel. To nie je súčasť Gorily. V knihe sú isté korekcie a vysvetlenia a chcem tiež poukázať na to, že skoro všetci politici sú súčasťou problému, ktorý máme na Slovensku," povedal v januári kanadsko-slovenský novinár.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu