Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lekári definitívne odmietli ustúpiť: Čaká nás núdzový stav!

Ako skončí nátlaková akcia lekárov? Zobraziť galériu (8)
Ako skončí nátlaková akcia lekárov? (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA – Hrozba, že v nemocniciach nebude mať kto ošetriť pacientov, naberá reálne kontúry! Deväťhodinový rokovací maratón medzi lekárskymi odborármi a politikmi nedopadol dobre. Lekári odmietli upustiť od svojich požiadaviek, vláda im nevyhovela. Čaká nás teda núdzový stav, ktorý by mal nastať ešte pred 1. decembrom. Premiérka zároveň na sobotu podvečer zvolala Bezpečnostnú radu SR a mimoriadne zasadnutie vlády.

Nedeľa - 27. 11. 2011

15:46
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (FNsP) bude do uplynutia výpovednej lehoty lekárov pracovať v riadnej prevádzke. Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré dnes zaslala TASR hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková. "Ak nedôjde k dohode medzi Ministerstvom zdravotníctva SR a odborármi a v krajine bude vyhlásený núdzový stav, budeme sa riadiť príkazmi ministerstva," uviedla hovorkyňa.

14:54 Lekári sú podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Mariana Kollára stále pripravení riešiť krízovú situáciu v zdravotníctve, ktorá hrozí pre hromadné výpovede lekárov. "Chceme rokovať a chceme sa nejakým spôsobom dohodnúť, ale ťažko sa rokuje s niekým, kto vám dáva len diktát, povie toto a nič viac," povedal Kollár na dnešnej tlačovej konferencii.

12:36 V prípade vyhlásenia núdzového stavu počíta Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na zabezpečenie akútnej zdravotnej starostlivosti v niektorých oblastiach aj s vojenskými lekármi a lekármi, ktorí sú v súkromných zariadeniach. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to povedal šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

09:37 Lekárski odborári zverejnili návrh svojho memoranda, ktorým by podľa nich vláda mala reflektovať ich požiadavky. Ako vyplýva z porovnania oboch materiálov, je medzi nimi vyše desať väčšinou technických rozdielov. Najväčšie rozpory sú v riešení platov lekárov. Kým odbory žiadajú od budúceho roka navýšenie základne mzdy na úroveň 1,25 až 2,5 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve podľa dosiahnutého vzdelania a dĺžky praxe, vláda im ponúka 1,17 až 1,73 násobok priemernej mzdy. Tá bola vlani 769 eur. Lekári okrem toho žiadajú aj ďalšie zvýšenie od roku 2013, a to na 1,5 až 3,0 násobok priemernej mzdy.

Sobota - 26. 11. 2011

21:13 Vláda predloží v pondelok trvalé riešenie situácie v slovenských nemocniciach, v ktorých sú podané hromadné výpovede lekárov, teda plán B. V rovnaký deň sa rozhodne aj o prípadnom vyhlásení núdzového stavu, ale tu sa vláda usiluje, aby sa dotkol čo najmenšieho počtu nemocníc. „Vláda zváži, či je ešte vôbec nutné vyhlásiť stav núdze a keď, v ktorých konkrétnych nemocniciach,“ povedala premiérka Iveta Radičová po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády, podľa nej by to bol až posledný krok.

20:09 Predsedníčka vlády Iveta Radičová ubezpečila občanov, že zdravotná starostlivosť bude aj po 1. decembri na Slovensku plnohodnotne zabezpečená. Povedala to dnes na tlačovej besede po mimoriadnom zasadnutí vlády. Vyhlásenie núdzového stavu chce vláda použiť iba v absolútne núdzovom prípade a na čo najkratší čas. Alternatívnymi riešeniami sú podľa Radičovej zlučovanie oddelení, racionalizácia a v niektorých prípadoch možno aj úplné zrušenie nemocníc, ale po uvážení a zabezpečení zdravotnej starostlivosti. Vláda bude o situácii v zdravotníctve opäť rokovať v pondelok."Cieľom je, aby prípadné vyhlásenie núdzového stavu postihlo čo najmenej nemocníc, aby tí lekári, ktorí sa rozhodli zotrvať, neboli postihnutí týmto núdzovým stavom," vyhlásil minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

18:50 Vláda nemôže podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča ustúpiť požiadavkám lekárov, ktorí sa ich naplnenie snažia dosiahnuť prostredníctvom hromadných výpovedí. "Ja s tým súhlasím," vyhlásil po skončení dnešného rokovania Bezpečnostnej rady SR s tým, že ich požiadavky nie sú adekvátne. Bezpečnostná rada podľa slov najvyššieho ústavného činiteľa zvážila súčasnú situáciu, či sa však na niečom dohodla, nekonkretizoval. "Zaoberali sa možnosťou vyhlásenia núdzového stavu s tým, že ak minister predloží ešte niektoré návrhy a možnosti, tak môže ešte vláda na tomto zasadnutí prijať niektoré nové rozhodnutia," ozrejmil. Priblížil, že sa napríklad uvažuje o možnosti lekárskej výpomoci zo zahraničia. Pokiaľ sa vláda rozhodne, že vyhlási núdzový stav, ten by mal na Slovensku začať platiť od 29. novembra a trval by do 27. februára 2012, ale kabinet ho môže kedykoľvek zrušiť.

17:00 Bezpečnostná rada SR dnes bude rokovať aj za účasti prezidenta Ivana Gašparoviča o situácii, ktorá vznikla po tom, ako sa kabinet nedohodol s lekárskymi odborármi na ich požiadavkách. Gašparovič už prišiel do sídla úradu vlády, kde rada rokuje. "Keďže je mimoriadna situácia, tak sa pán prezident rozhodol zúčastniť osobne na rokovaní rady, " vysvetlil hovorca prezidenta Marek Trubač. Na štandardných zasadnutiach rady sa prezident nezvykne zúčastňovať.

09:59 Ministri Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) podľa predsedu strany Jána Figeľa budú hlasovať za vyhlásenie stavu núdze v zdravotníctve. „Vydierajú tí, ktorí prisahali, že budú slúžiť. To je neprijateľné, aby istá skupina ľudí vťahovala za rukojemníkov pacientov a tých, ktorým oni prisahali slúžiť. Zvýšenie platov o 30 percent v čase krízy je také výrazné, že odmietanie iných argumentov je nepochopením reality Slovenska," vyhlásil dnes Figeľ k situácii zdravotníctve. Podľa jeho slov je 300 eur hrubá mzda väčšiny zamestnaných na východe Slovenska. "Keď sme začali riešiť situáciu, keď sú lacnejšie lieky, ozývajú sa vydieračským spôsobom. To je neprijateľné,“ povedal na adresu lekárskych odborárov.

09:48 Ak lekári prijmú memorandum, ktoré im predkladá premiérka Iveta Radičová, ich platy by sa mali zvyšovať na budúci rok dvakrát – od januára a od apríla. Pôvodný návrh pritom počítal s druhým zvýšením až od októbra. Ako vyplýva z memoranda, vláda sa má zaviazať zvýšiť platy lekárov od januára na minimálne 1,05 až 1,6-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Od 1. apríla by ich platy mali vzrásť znovu, a to na minimálne 1,17 až 1,73-násobok priemernej mzdy. Presná výška platu u konkrétneho lekára sa má odvíjať od dosiahnutého vzdelania a praxe.

Piatok - 25. 11. 2011

22:05
Radičová uviedla, že dohoda medzi lekármi a vládou stroskotala práve na platoch, na deviatich z desiatich bodov v ich požiadavkách sa dohodli. Lekárski odborári podľa nej žiadali 707 eurové zvýšenie. Šéfka dočasného kabinetu odmieta prijímať také záväzky, na ktoré nemá jej vláda mandát a ktoré by zaväzovali budúcu vládu. "Je populistické, nezodpovedné a lživé, ak by premiérka, vláda pristúpili k záväzkom, ktoré má vykonať niekto iný," vyhlásila s tým, že 300 eurové zvýšenie vie jej kabinet realizovať.

21:50 Núdzový stav
(1) Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, a to aj v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt v dôsledku živelnej pohromy, katastrofy, priemyselnej, dopravnej alebo inej prevádzkovej havárie; núdzový stav možno vyhlásiť len na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území.

(2) Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní.

(3) V čase núdzového stavu možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas podľa závažnosti ohrozenia obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území, a to najviac v tomto rozsahu:
a) obmedziť nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia evakuáciou na určené miesto,
b) uložiť pracovnú povinnosť na zabezpečenie zásobovania, udržiavania pozemných komunikácií a železníc, vykonávania dopravy, prevádzkovania vodovodov a kanalizácií, výroby a rozvodu elektriny, plynu a tepla, výkonu zdravotnej starostlivosti, udržiavania verejného poriadku alebo na odstraňovanie vzniknutých škôd,
c) obmedziť výkon vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam na rozmiestnenie vojakov, príslušníkov ozbrojených zborov, zdravotníckych zariadení, zásobovacích zariadení, záchranných služieb a uvoľňovacích a iných technických zariadení....

(4) V čase núdzového stavu môže prezident na návrh vlády
a) nariadiť výkon mimoriadnej služby profesionálnym vojakom a vojakom v zálohe povolaným na výkon odbornej prípravy,
b) povolať na výkon mimoriadnej služby vojakov v zálohe.

21:25 Rokovania LOZ a politikov sa skončili neúspechom a Slovensko tak zrejme čaká vyhlásenie núdzového stavu. Vyše dvetisíc lekárov nestiahne výpovede. Ako na brífingu po takmer deväťhodinovom rokovaní povedal šéf odborov Marian Kollár, nedohodli sa na spôsobe a forme zmeny Zákonníka práce, nenašli konsenzus v otázke zastavenia transformácie a nenašli spoločnú reč ani v otázke platov.

Šéf lekárskych odborov prichádza pred novinárov

Premiérka Radičová informovala o
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Vláda ponúkala zvýšenie základných miezd v priemere o 300 eur, odbory pýtali 800. Odborári vzápätí vyzvali premiérku, aby odvolala z funkcie ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. Premiérka na sobotu zvolala Bezpečnostnú radu a mimoriadne zasadnutie vlády. Kabinet na ňom bude rokovať o vyhlásení núdzového stavu. Ten by mal nastať ešte pred uplynutím výpovednej lehoty lekárov, čiže pred 1. decembrom.

Premiérka informuje o výsledkoch rokovaní
Premiérka Radičová informovala o
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

19:10 Zo všetkých oddelení banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice, ktoré nebudú schopné personálne pokryť svoju činnosť od 1. decembra, pacientov postupne presúvajú na iné oddelenia v nemocnici. A to tak, aby zdravie pacientov nebolo poškodené a aby dostali adekvátnu zdravotnú starostlivosť v takom istom rozsahu ako doteraz. Pre TASR to uviedol Juraj Šváč, námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť nemocnice.

17:30 Banskobystrická Rooseveltova fakultná nemocnica uzavrela pre nedostatok lekárov hematologické oddelenie. Informáciu potvrdila hovorkyňa Ružena Maťašeje, hoci ešte v stredu v stanovisku vedenia nemocnice k aktuálnej situácii toto oddelenie medzi najviac ohrozenými odchodom lekárov neuvádzala.

17:12 Rokovania na Úrade vlády pokračujú. Odborári rokujú v prítomnosti ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika o zmenách v memorande, premiérka sa momentálne zdržiava v Prezidentskom paláci, kde o priebežných výsledkoch rokovaní informovala prezidenta. Najväčším problémom zostávajú naďalej platy. Odborári podľa TA3 požadujú 800 eur, minister chce uvoľniť maximálne 300 eur.

17:10 Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach chce poskytovať komplexnú liečbu aj po 1. decembri. Aktuálny počet platných výpovedí lekárov v UNLP je 168, čo predstavuje asi pätinu zo všetkých 800 lekárov.

17:02 Radičová memorandum podpíše bez ohľadu na postoj odborárov. Obsahom memoranda je podľa Radičovej urýchlená príprava hodnotenia výkonu na základe diagnóz, dodržiavanie a vymáhateľnosť zákonníka práce, protikorupčné opatrenia, zvýšenie etiky vo vzťahu lekára a pacienta. Súčasťou dokumentu sú aj opatrenia, aby neboli sankcionovaní lekári, ktorí už podali výpovede a stiahli.

Premiérka informovala prezidenta o priebežných výsledkoch rokovaní s lekárskymi odborármi

Iveta Radičová a Ivan
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)


16:56 Ak zdravotnícki odborári nepridajú svoj podpis k memorandu, premiérka Iveta Radičová sa prikloní k vyhláseniu núdzového stavu. "Prosím lekárov, aby zvážili svoje stanovisko, prosím ich o to," povedala v piatok po stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Dodala, že z desiatich požiadaviek LOZ vláda urobila výrazné ústupky v deviatich, vrátane zvýšenia platov. "Ale nie je možné ísť nad rámec rozpočtových možností SR," podčiarkla. Práve otázka platov zostáva poslednou, ktorú sa vláde s odborármi nepodarilo doriešiť.

Premiérka pripomenula, že lekárski odborári v roku 2009 vyhlásili, že si pre krízovú situáciu nebudú nárokovať zvyšovanie platov. "Tí istí dnes ponuku vlády o 30-percentnom zvýšení platov odmietajú ako nedostatočnú," poznamenala. Gašparovič sa nazdáva, že predstavitelia LOZ sa neprezentujú ako ľudia, ktorí chcú kompromismi dosiahnuť prijateľné rokovanie. Tiež upozornil na aktuálne možnosti slovenskej ekonomiky a ak zástupcovia lekárov ponuku neprijmú, riešením je podľa neho vyhlásenie stavu núdze. "Ani vláda ani prezident nemôžu čakať, kým niekto zomrie, pretože nebol ošetrený. Až potom nariadiť stav núdze by bolo pozde," vyhlásil s tým, že "bude samozrejme záležať teraz na vláde, kedy a či tento stav vyhlási".

16:28 Českí lekári prišli minulú zimu s podobnou akciou s názvom "Děkujeme, odcházíme", keď začali hromadne podávať výpovede. V Čechách sa však s vládou dohodli 11 dní pred vypršaním výpovedí. Kabinet im vtedy navýšenie miezd o 5000 až 8000 českých korún, čiže o vyše 190 až 300 eur.

16:05 Rokovanie vlády s lekárskymi odborármi prebieha už 4 hodiny.

15:45 Zníženie platov lekárov v prípade vyhlásenia núdzového stavu považuje Eduard Bárány z Ústavu štátu a práva za ústavne problematické. Nie je totiž nevyhnutné na zabezpečenie účelu núdzového stavu, ktorým by bolo jednoznačne zabezpečenie zdravotnej starostlivosti.

15:16 V súvislosti s výpoveďami lekárov sa v poslednom mesiaci rapídne zvýšilo množstvo inzerátov na pozície lekára. Podľa pracovného portálu www.kariera.sk narástol ich počet o neuveriteľných 470 percent, čo je takmer 5-násobok oproti rovnakému obdobiu v minulom roku. Najväčší rast zaznamenal portál v posledných dňoch, kedy pribudlo až 67 % z celkového počtu voľných pozícií pre lekárov.

15:06 Roosveltova nemocnica v Banskej Bystrici dočasne uzatvorila niektoré oddelenia, medzi nimi aj hematologické a infekčné. Pacientov prekladajú na iné oddelenia. Oddelenie plastickej chirurgie zlúčili s chirurgiou.

14:39 Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach sa tiež nevyhne rušeniu oddelení od začiatku decembra. Ide o lôžkové oddelenia - oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny (OAIM), chirurgia, gynekologicko-pôrodnícke, oddelenie otorinolaryngológie, geriatrie a pľúcne oddelenie. Vykonávať sa nebudú napríklad operácie brucha, cievne operácie či pôrody.

Oddelenia - interné, neurológia, úrazová chirurgia, urológia a ortopédia pôjdu v obmedzenom rozsahu. V plnom rozsahu dokáže nemocnica zabezpečiť psychiatrické oddelenie, detské, očné, kožné a oddelenie dlhodobo chorých.

14:34


14:32 Košickí lekárski odborári chcú mať hodinovú mzdu aspoň ako IT pracovníci. Začínajúci pracovník v IT má podľa lekárov okolo sedem-osem eur na hodinu, hosteska zarába päť-šesť eur, sudcovia majú za hodinu práce 13,10 eura.

14:26 Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach hrozí, že príde o ďalších lekárov. Od 1. decembra majú začať plynúť výpovede aj lekárom z Kliniky neonatológie. O tej vo štvrtok riaditeľ DFN Peter Krcho povedal, že bude fungovať v plnej prevádzke. Výpovede podalo päť lekárov. Onkológov DFN môže z desiatich ubudnúť až sedem.

LOZ Univerzitnej nemocnice L.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)


14:05
V košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura ostáva z počiatočného počtu 240 lekárov, ktorí podali výpovede, naďalej vo výpovednej lehote asi 180. Informoval o tom predseda tamojšej organizácie LOZ Marián Huňár. Všetci sú z tzv. nosných oddelení - napr. kliniky úrazovej chirurgie, kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny, neurochirurgie, časti chirurgie.
V Detskej fakultnej nemocnici Košice je to z pôvodne 51 lekárov stále 45. "Môžem potvrdiť, že v prípade, ak nedôjde k dohode, všetci sú odhodlaní trvať na svojich výpovediach," uviedol Huňár.

13:55 Na konci článku si môžete prezrieť zoznam nemocníc, v ktorých evidujú výpovede lekárov.

12:55 Rokovania medzi vládou a lekármi začali od bodu nula. Spoločne už totiž začali prepisovať celé memorandum vlády. Rokovanie má vraj trvať niekoľko hodín. Premiérka nestihne ani stretnutie u prezidenta naplánované na 15:00.

12:30 Na konci tohto článku nájdete chronológiu vývoja celej nátlakovej akcie lekárov.

12:16 Kollár zároveň informoval, že iba pred dvoma hodinami dostali od vlády návrh nového memoranda. To sa pritom podľa neho výrazne líši od prezentovanej dohody zo stredy tohto týždňa. "Okrem iného napríklad garancia prijatia všetkých lekárov na pôvodné miesta, to bolo v memorande odmietnuté,“ dodal Kollár. Menili sa však podľa neho aj iné ustanovenia.

Rokovanie odborárov na Úrade
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

12:15 "Prišli sme sem preto, že sa chceme dohodnúť, tvrdili lekárski odborári pri príchode na piatkové rokovanie s premiérkou Ivetou Radičovou. "Máme záujem, aby aj po 1. decembri ostali lekári v nemocniciach,“ vyhlásil šéf Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár.

Rokovanie odborárov na Úrade
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

12:09 Ústavný právnik Slavomír Trnkóczy spochybňuje, že by vyhlásenie núdzového stavu muselo bezpodmienečne znamenať, že lekári budú musieť nastúpiť do práce. Pracovná povinnosť, ktorú núdzový stav prikazuje, totiž nie je definovaná ústavným zákonom.

12:07 Ak sa lekári s vládou nedohodnú, premiérka bude o 15:00 informovať o výsledkoch rokovaní prezidenta.

12:02 Vedenie odborov už dorazilo na Úrad vlády, momentálne prebieha rokovanie s premiérkou a šéfom rezortu zdravotníctva.

11:43 Sestry veria, že sa vláda s lekármi dohodne, tlak podľa nich problémy nevyrieši. "Vyjadrujeme presvedčenie, že Lekárske odborové združenie, prezident, predsedníčka vlády, ako aj poslanci NR SR dospejú ku konsenzu a dohode tak, aby neboli ohrozené životy a zdravie občanov," uviedla prezidentka Slovenskej komory sestier Mária Lévyová.

11:15 Lekári Univerzitnej nemocnice v Martine spísali petíciu na podporu kolegom, ktorí podaním výpovedí bojujú za splnenie štyroch požiadaviek Lekárskeho odborového združenia, aj keď sami výpovede nedali.

11:12 Rokovanie vedenia LOZ s predstaviteľmi vlády, kde by malo padnúť definitívne rozhodnutie, sa uskutoční o 12:00.

11:07 Lekárski odborári vyzvali vládu, aby prehodnotila vyhlásenie núdzového stavu v prípade, že s lekármi nenájde dohodu na ich požiadavkách. "Vnímame to ako neprijateľný akt sily a bezprecedentnú snahu v ponovembrovom vývoji zastrašiť celú profesijnú skupinu, aby sa vzdala svojho zápasu o dôstojné životné podmienky. Je to nezlučiteľné s princípmi demokracie," napísali v spoločnom stanovisku šéfovia klubov.

10:57 Žiadny lekár nemá povinnosť zabezpečiť zdravotnú starostlivosť. Vyhlásil to šéf českých lekárskych odborov Martin Engel. Táto povinnosť je podľa neho na strane štátu.

9:30 Trnavská Fakultná nemocnica už zastavila prijímanie pacientov na hospitalizáciu a operačné zákroky okrem prípadov, ktoré si vyžadujú okamžité a nevyhnutné riešenie. Podľa vyjadrenia riaditeľa Gabriela Paveleka sa to týka všetkých oddelení okrem pediatrie.

08:57 Primár Kliniky detskej chirurgie na bratislavských Kramároch Vladimír Cingel: "Nebolo to rozumné rozhodnutie ísť cestou ohrozenia poskytovania akútnej zdravotnej starostlivosti, myslím, že tým stratila LOZ-ka priestor na ďalšie konštruktívne rokovania, aj keď možno by už iná ponuka neprišla, ale ja by som na akútnu starostlivosť určite nesiahol,"

Po štvrtkovom večernom stretnutí lekárov s vedením Lekárskeho odborového združenia v Banskej Bystrici, na ktorom sa vyjadrili, že neprijímajú ponuku vlády na priemerne 300-eurové zvýšenie platov, reálne hrozí, že vláda vyhlási núdzový stav. „Záverečné stanovisko má povedať niekto iný, nie my,“ uviedol Kollár.

Potvrdil, že lekárov táto možnosť neodrádza. „Niekoľko mesiacov sa tvári (vláda, pozn. red.), že rokovania sú úplne korektné,“ povedal. Podľa jeho slov si lekárov spoločnosť váži najmenej. „Ideme na úroveň začínajúcej sekretárky. Bez nich ale vyhlásime stav núdze,“ zdôraznil. Upozornil aj na snahu o kompromis, ktorý však musí prísť aj zo strany vlády.

Štvrtkovému celoslovenskému rokovaniu lekárov s vedením LOZ predchádzalo stretnutie lekárov z banskobystrických fakultných nemocníc - detskej a Rooseveltovej. Odhlasovali na ňom, že netrvajú na pôvodnej požiadavke zvýšenia platov na 1,5- až trojnásobok priemernej mzdy , ich minimálna požiadavka je však zákonom garantované zvýšenie platov od začiatku budúceho roka na 1,25- až 2,5-násobok priemernej mzdy. „Čísla vôbec nie sú dôležité, ale aký signál pošleme verejnosti,“ uzavrel Kollár.


Zoznam nemocnív, v ktorých evidujú výpovede lekárov (poskytla hovorkyňa MZ Katarína Zollerová)

  Nemocnice Ministerstva zdravotníctva SR

  Nemocnica Poprad, a.s., Poprad
  Nemocnica s poliklinikou sv. Jakuba, n.o., Bardejov
  Nemocnica Alexandra Wintera, n.o., Piešťany
  Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica
  Detská fakultná nemocnica s poliklinikou, Bratislava
  Detská fakultná nemocnica Košice
  Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta, Banská Bystrica
  Fakultná nemocnica Nitra
  Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky
  Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov
  Fakultná nemocnica Trenčín
  Fakultná nemocnica Trnava
  Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie, Vyšné Hágy
  Univerzitná nemocnica Bratislava
  Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice
  Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

  Nemocnice vyšších územných celkov

  Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica
  ForLife n.o.
  Hornooravská nemocnica s poliklinikou Trstená
  Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca
  Liptovská nemocnica s poliklinikou Liptovský Mikuláš
  MUDr. L.N. Jégého Dolný Kubín
  Nemocnica s poliklinikou Levice
  Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica
  Nemocnica s poliklinikou Stará Ľubovňa
  Nemocnica s poliklinikou Topoľčany
  Nemocnica s poliklinikou Prievidza (Bojnice)
  Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok
 

Chronológia nátlakovej akcie lekárov

Odborári už začiatkom roku 2011 upozorňovali na nesúhlas so situáciou v zdravotníctve. Tvrdili, že ak ministerstvo nesplní ich požiadavky, podajú hromadné výpovede. Požiadavky formulovali do štyroch bodov - dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Takto sa situácia vyvíjala odvtedy:
  

      15. februára 2011 - Dočasný predseda Lekárskeho odborového zduženia (LOZ) Michal Polician potvrdil, že prepad miezd pracovníkov v zdravotníctve, ktorý by mohol nastať v dôsledku nižších platieb zdravotných poisťovní pre nemocnice, je neprijateľný. Zdravotníci v tomto roku požadujú desaťpercentný rast miezd.

      - Na ministerstve zdravotníctva SR sa uskutočnilo rokovanie so zástupcami zdravotníckych odborárov, LOZ, riaditeľmi nemocníc a Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS). Stretnutie bolo zamerané na transformáciu štátnych zdravotníckych zariadení na akciové spoločnosti. Nesúhlas s transformáciou vyslovilo LOZ, podľa ktorého je tento krok zbavovaním sa zodpovednosti vlády za poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

      9. marca 2011 - Vláda SR sa na svojom zasadnutí zaoberala aj požiadavkami pracovníkov v zdravotníctve na úpravu platov. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik vyhlásil, že rešpektuje právo zdravotníkov na lepšie pracovné a platové podmienky, upozornil ale na problém zadlženia nemocníc a situáciu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

      6. apríla 2011 - Slovenskí lekári požiadali vládu a parlament o okamžité zvýšenie platby za poistencov štátu zo súčasných 4,32 na 4,78 percenta z vymeriavacieho základu.

      29. apríla 2011 - Na Úrade vlády SR v Bratislave sa stretli predstavitelia lekárskych odborov s premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom zdravotníctva SR Ivanom Uhliarikom.

      6. mája 2011 - Predstavitelia LOZ oznámili, že združenie plánuje  vyzvať slovenských lekárov na podanie hromadných výpovedí. Odborári požadujú - okrem iného - aj garanciu postupného navýšenia základných platov lekárov tak, aby najneskôr od roku 2013 dosiahli 1,5 až trojnásobok priemernej mzdy v závislosti od dosiahnutého vzdelania a práce.

      31. mája 2011 - Zdravotníci po stretnutí na pôde Slovenskej lekárskej komory dali vláde ultimátum. Pokiaľ do 15. júna nesplní ich podmienky, ktoré by mali pomôcť lepšiemu financovaniu zdravotníctva, pristúpia k nátlakovým akciám. Patria k nim aj hromadné výpovede lekárov.

      22. júna 2011 - Ministerstvo zdravotníctva vyzvalo Lekárske odborové združenie (LOZ), aby si sadlo za rokovací stôl s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom a prestalo odkazovať svoje požiadavky cez médiá.

      - Predseda LOZ Marián Kollár oznámil, že ochota odborov na dialóg sa môže veľmi rýchlo zmeniť na český scenár. Podávanie výpovedí nevylúčil už túto jeseň.

      1. júla 2011 - Deklaráciu k pripravenosti ukončenia pracovného pomeru podpísalo vyše 2000 lekárov.

      20. júla 2011 - Deklaráciu o pripravenosti k ukončeniu pracovného pomeru podpísalo k tomuto dňu 3249 lekárov zo 48 nemocníc.

      23. augusta 2011 - Ochotu pripojiť sa k hromadným výpovediam podľa vzoru svojich českých kolegov prejavilo na Slovensku do tohto dňa 3827 lekárov z 51 nemocníc.

      14. septembra 2011 - Predstavitelia LOZ informovali, že pod hromadné výpovede sa doteraz podpísalo takmer 1500 lekárov spomedzi asi 6500 v slovenských nemocniciach.

      1. októbra 2011 - Predstavitelia LOZ potvrdili, že výpovede podalo vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach. V nemocniciach celkovo pracuje asi 6500 lekárov.

      5. októbra 2011 - V Bratislave rokovali predstavitelia LOZ s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom. Predseda LOZ Marian Kollár oznámil, že lekári budú v podávaní výpovedí pokračovať. Najväčšia nezhoda medzi ministrom a odbormi aj naďalej pretrváva v otázke transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, ktorú odbory žiadajú zastaviť. Rozbehnutú transformáciu, naopak, nechce zastaviť minister.

      15. októbra 2011 - Predstavitelia LOZ deklarovali, že pád vlády Ivety Radičovej nemení nič na ich štyroch požiadavkách a potrebe urgentných krokov na zabezpečenie funkčného systému poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

      17. októbra 2011 - Lekárske odbory vyzvali poslancov Národnej rady SR, aby prostredníctvom zmeny zákona zastavili transformáciu štátnych zdravotníckych zariadení z príspevkových organizácií na akciové spoločnosti.

      19. októbra 2011 - Lekárske odbory po rokovaní s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom nedospeli k dohode.

      2. novembra 2011 - V Bratislave sa uskutočnilo stretnutie predstaviteľov LOZ s ministrom zdravotníctva SR Ivanom Uhliarikom. Keďže účastníci stretnutia k dohode nedospeli, lekári avizovali, že by sa chceli stretnúť s premiérkou Ivetou Radičovou a prezidentom Ivanom Gašparovičom.

      - Minister Uhliarik na rokovaní vlády avizoval, že tento mesiac predloží vláde na schválenie stanovy a zakladateľské listiny akciových spoločností v prípade 24 nemocníc.

      7. novembra 2011 - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) po stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom upozornila, že už nemá možnosť predložiť na rokovanie vlády návrh ministerstva zdravotníctva na transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. Dôvodom je súčasný legislatívny stav, v ktorom exekutíva potrebuje súhlas prezidenta na túto zmenu, čo však nemá.

      - Lekárom nestačí pozastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, ktoré avizoval prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová. Žiadajú definitívne zrušenie transformácie zákonom.

      16. novembra 2011 - V Bratislave sa stretli predstavitelia LOZ s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom. K dohode v zásadných veciach neprišlo.

      17. novembra 2011 - Minister zdravotníctva SR Ivan Uhliarik predstavil memorandum, ktoré reaguje na požiadavky lekárov. LOZ začiatok diskusie o naplnení ich požiadaviek privítalo, odmietlo ale skutočnosť, že minister informoval o memorande najskôr v televízii.

      18. novembra 2011 - Lekárske odbory na ministerstvo zdravotníctva priniesli vlastný návrh memoranda, definujúceho požiadavky lekárov.

      21. novembra 2011 - Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik začal ďalšie rokovanie s lekármi. Šéf rezortu prišiel s ponukou navýšenia základných platov lekárov o 300 eur. K dohode účastníkov stretnutia neprišlo.

      22. novembra 2011 – Poslanci parlamentného zdravotníckeho výboru požiadali ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), aby predložil plán fungovania nemocníc po 1. decembri. V tento deň totiž vyprší výpovedná lehota vyše 2000 lekárom, ktorí k 1. októbru podali výpoveď.

      23. novembra 2011 - Prezident SR Ivan Gašparovič dal vláde a Lekárskemu odborovému zväzu (LOZ) ultimátum. Buď do 26. novembra príde k dohode, alebo musí kabinet vyhlásiť núdzový stav. Lekári tak podľa prezidenta budú musieť nastúpiť do zamestnania a stratia akúkoľvek výhodu, akú prezentovali vo svojom memorande.

      - Predstavitelia LOZ rokovali s premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom. K dohode nedospeli ani po šiestich hodinách rozhovorov. Lekárskym odborárom sa máli zvýšenie platov v priemere o 300 eur, ktoré navrhuje Ministerstvo zdravotníctva SR.

      25. novembra 2011 - Lekárski odborári vyzvali vládu, aby prehodnotila vyhlásenie núdzového stavu v prípade, že s lekármi nenájde dohodu na ich požiadavkách. "Vnímame to ako neprijateľný akt sily a bezprecedentnú snahu v ponovembrovom vývoji zastrašiť celú profesijnú skupinu, aby sa vzdala svojho zápasu o dôstojné životné podmienky. Je to nezlučiteľné s princípmi demokracie", napísali v spoločnom stanovisku šéfovia klubov Lekárskeho odborového združenia (LOZ).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu