Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chrípkové ochorenia otvárajú dvere infekciám

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Chrípka a chrípkové epidémie bývajú predovšetkým v jesennom období najčastejšie skloňovanou témou medzi odborníkmi, ale aj verejnosťou.

Vírus chrípky okrem samotného ochorenia spôsobuje aj zvýšenie náchylnosti na pneumokokové a iné bakteriálne infekcie. Práve pneumokokové baktérie sú často príčinou ťažkých infekcií, ktorých liečbu sťažuje rezistencia pneumokokov na antibiotiká. Najrizikovejšou skupinou sú deti do päť rokov.

Ochorenia vírusového pôvodu nie sú liečiteľné antibiotikami. Pre ich liečbu je potrebný najmä pokojový režim, veľa tekutín, zvýšený príjem vitamínov a opatrenia na podporu imunitného systému, aby sa organizmus dokázal s infekciou vysporiadať. V prípade vzniku bakteriálnych infekcií sa, naopak, na liečbu využívajú antibiotiká, voči tým však môžu byť baktérie rezistentné. Aj preto sa mamičkám s malými deťmi odporúča dbať v prvom rade na prevenciu.

Ako najlepší preventívny prostriedok proti širokému spektru infekcií sa okrem zdravého životného štýlu ukazujú vakcíny. Kým očkovanie proti chrípke zabezpečuje sezónnu ochranu proti aktuálnemu kmeňu chrípkového vírusu, očkovanie proti pneumokokom konjugovanými vakcínami poskytuje dlhodobú až trvalú ochranu. Iinformovala Lucia Ballayová z agentúry Seesame.

Vyhnite sa chrípke podľa rád starých mám!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu