Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Bratislave môžu byť údajne ďalšie sklady jedovatých chemikálií

BRATISLAVA - Na území Bratislavy existujú pravdepodobne ďalšie sklady, kde by mohli byť uložené nebezpečné chemické látky, ktoré nie sú kontrolované. ČTK to povedal Rudolf Pokorný z úradu životného prostredia. V podobnom sklade na jednom z najväčších slovenských sídlisk - v Petržalke vypukol nedávno rozsiahly požiar a hrozilo, že splodiny z dymu by mohli spôsobiť otravu obyvateľov. Štátnym aj mestským organizáciám však údajne chýbajú kompetencie na to, aby takéto areály kontrolovali.

"Môžeme predpokladať, že v Bratislave sú aj iné podobné objekty, ťažko ale zistiť, ktoré by to mohli byť," povedal Pokorný z oddelenia manažmentu enviromentálnych rizík Obvodného úradu životného prostredia. Problémom sú podľa neho predovšetkým menšie firmy a spoločnosti. Tie na rozdiel od veľkých závodov, ako je Slovnaft, majú v skladoch také malé množstvo nebezpečných chemikálií, že ich na základe zákona nie je možné kontrolovať. Rýchlo sa navyše mení aj druh tovarov, ktorý v takýchto areáloch môže byť uložený, dodal. "Jeden deň je tam textil, druhý potraviny a tretí nebezpečné chemikálie," povedal Pokorný.

Kompetencie na kontrolu skladových priestorov chýbajú podľa hovorkyne bratislavského magistrátu Evy Chudinovej aj zamestnancom samosprávy. "Mesto nemá právomoci kontrolovať, čo je v skladoch uložené," povedala Chudinová. Pomôcť by však podľa nich mohlo, ak by sa v budúcnosti vybrali niektoré areály v blízkosti hustých osídlení, na ktoré by bola zameraná väčšia pozornosť. Magistrát takýto projekt podľa Chudinovej zatiaľ neplánuje. V Petržalke však údajne chcú zamestnanci mestskej časti sústrediť informácie o skladových priestoroch, ktoré by mohli byť nebezpečné.

Pri požiari, ktorý vypukol 18. júna v skladoch firmy Detox v areáli bývalého závodu Matador, horeli odpadové oleje, chlórované a nechlórované rozpúšťadlá aj kyseliny. Hasiči ani zamestnanci úradu civilnej ochrany však v čase požiaru nevedeli, aké chemikálie v objekte sú. Kvôli obavám z možnej otravy obyvateľov jedovatými plynmi preto polícia vyzvala ľudí, aby sa vyhýbali pohybu po voľných a ostali v bytoch. Neskoršie merania nepotvrdili, že by v ovzduší boli jedovaté látky v nebezpečných množstvách. Podľa niektorých odborníkov sa však mohli dostať do pôdy a spodných vôd.

Firma Detox navyše údajne začala v areáli skladovať chemikálie skôr, než získala všetky potrebné povolenia. Sklad bol pôvodne určený len pre skladovanie olejov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu