Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KDH dnes rozhodne o kandidačnej listine

BRATISLAVA - Prvou stranou, ktorá rozhodne o kandidačnej listine do júnových predčasných parlamentných volieb, bude dnes Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). O zložení kandidátky rozhodne Rada KDH v Trnave. "To je jediný kompetentný orgán, aby zostavil kandidátku od miesta 2 až po 150. O lídrovi, ktorým bude predseda Pavol Hrušovský, rozhodol snem," uviedol dnes pre agentúru SITA predseda poslaneckého klubu Pavol Minárik.

Podľa neho KDH dôsledne zostavuje kandidátku zdola. "Samozrejme aj predsedníctvo má svoj názor a svoje návrhy. Tie všetky premietneme na rade," povedal. Podľa neho treba hľadať vyváženú zhodu medzi potrebami parlamentu a predstavami regiónov. Návrhy krajských organizácií nie sú pre členov rady záväzné. Kandidátov na jednotlivé miesta môžu navrhnúť členovia rady. O každom kandidátovi sa rozhoduje v samostatnom hlasovaní.

V prvej osmičke by na návrh predsedníctva mali kandidovať podpredsedovia strany Vladimír Palko, Daniel Lipšic, Martin Fronc, Július Brocka a Rudolf Bauer, ústredný tajomník strany Pavol Abrhan a Pavol Minárik. Nasledovať budú nominanti mládežníckej organizácie a krajských rád. Lídrami krajov sú zväčša súčasní poslanci Národnej rady SR. Lídrom Trnavského kraja je Alojz Přidal, v Banskobystrickom kraji Peter Muránsky, v Žilinskom Jozef Miklušičák. Výnimkou je Bratislavský kraj, kde je Mária Demeterová až v závere druhej desiatky navrhnutých kandidátov. Tu je lídrom Dušan Pekár. Pred štyrmi rokmi sa dobrovoľne pozície bratislavského lídra vzdal bývalý pokladník strany Peter Gabura. Voľba sa musela opakovať.

Rozhodnutie bratislavskej krajskej rady o Demeterovej je podľa Minárika "výrazne nespravodlivé". Dodal však, že zostavovanie kandidátky nie je nikdy ľahké. Demeterová pre agentúru SITA povedala, že nikdy nebojovala za seba. "Doplatila som na to, že som sa presťahovala z okresu Bratislava IV. do Malaciek. Prví za mňa už nemali prečo bojovať a druhí mali už iných dvoch kandidátov," povedala Demeterová. Zároveň však upozornila, že bratislavská krajská rada nesie so sebou niektoré stopy z minulosti. "Určite je rozdelená pre bývalého predsedu Pavla Bielika na tých, ktorí stáli za ním a tých, ktorí ho bezvýhradne nepodporovali," zdôraznila. Aj keď Demeterová vždy uznávala prezumpciu neviny, stále si myslí, že dobrovoľný Bielikov odchod by strane pomohol. Podľa nej v krajskej rade začali prevažovať partikulárne záujmy.

Bratislavská krajská rada vyberala z 35 kandidátov, pričom odporučila predsedníctvu, aby do prvej osmičky zaradilo podpredsedu hnutia Vladimíra Palka a predsedu poslaneckého klubu Pavla Minárika. Podľa jej podpredsedu Petra Čiernika kandidátka odzrkadľuje paritné zastúpenie bratislavských a mimobratislavských okresov kraja.

V Košickom kraji neuspela poslankyňa NR SR Mária Sabolová, ktorá sa umiestnila na treťom mieste kandidátky krajskej rady. "Aj Demeterová a aj Sabolová boli dobré poslankyne," konštatoval Minárik. Demeterová je predsedníčkou Kresťanskodemokratického zväzu žien. "Je otázne, ako sa podpora voličov odrazí, ak kandidátka bude čisto mužská," uviedla Demeterová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu