Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kňaz, ktorý odkrýva temnú minulosť: Medzi nacistami a Islamským štátom existuje paralela

Patrick Desbois Zobraziť galériu (2)
Patrick Desbois (Zdroj: cbsnews.com)

NEW YORK - Relácia 60 Minutes televíznej spoločnosti CBS odvysielaná minulý týždeň, bola venovaná francúzskemu katolíckemu kňazovi Patrickovi Desboisovi, ktorý zanietene odhaľuje zabudnuté masakry druhej svetovej vojny. Jeho misia je zameraná na pátranie po oblastiach vo východnej Európe, kde nacistické eskadry smrti vraždili Židov. Podľa neho je genocída ako choroba, ktorá spí a prechádza z jednej generácie na druhú. Toho príkladom je aj Islamský štát.

Skutočný dôvod oslabenia Islamského štátu: Hromadný útek bojovníkov, prezradil tajný zdroj

Kým zverstvá v koncentračných a vyhladzovacích táboroch ako Osvienčim či Dachau sú dobre zdokumentované, o niektorých obetiach sa dodnes nevie skoro nič. Desbois cíti hlbokú zodpovednosť za to, aby sa to zmenilo, vysvetlil v reportáži producent Alan Goldberg. "To, čo si od neho vezmete, je úcta k pravde," povedal editorke relácie Ann Silvio. "Existuje na to židovský výraz tikkun olam, čo znamená "opraviť svet". A to je to, čo robí."

Desbois je zakladateľ a prezident francúzskej organizácie Yahad-In Unum, "Spoločne ako jeden", vytvorenej v roku 2004 s cieľom pátrania po masových hroboch. Jeho práca ho zaviedla do vzdialených dedín vo východnej Európe, rovnako ako tej v Moldavsku, ktorú navštívil pri natáčaní pre 60 Minutes.

Otec Desbois sa pri svojom vyšetrovaní sčasti spolieha na spomienky pamätníkov, ktorí sledovali zabíjanie ako deti. Títo svedkovia vedú Desboisa a jeho tím k neoznačeným masovým hrobom, kde nacistické eskadry smrti strieľali židovských obyvateľov. Židovská tradícia vo všeobecnosti bráni odkrývaniu ľudských pozostatkov, a preto sa krajina skenuje aj pomocou detektoru kovov. Dôkazmi častokrát bývajú nábojnice alebo šperky.

Kňaz, ktorý odkrýva temnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: cbsnews.com)

"Prečo na tom záleží, po všetkých tých rokoch?" pýta sa reportérka Lara Loganová Desboisa. "Je to dôležité, pretože sa to stále deje," hovorí jej. "Nie je to minulosť, bohužiaľ. Zdá sa, že je to súčasť budúcnosti."

Goldberg vysvetľuje, že otec Desbois vidí genocídu ako chorobu, ktorá spí a prechádza z jednej generácie na druhú. Vezmite si napríklad IS. "Pozerá sa okolo seba a vie, že existuje priama línia medzi tým, čo robili nacisti pred 70 rokmi, a tým, čo IS robí dnes," hovorí Goldberg.

Rovnako ako nacisti, aj bojovníci IS sa cítia byť oprávnení zabíjať tých, ktorí sú odlišní. Desbois zistil, že celé dediny sledovali hromadné strieľanie Židov vo východnej Európe. Zabíjanie bolo divadlo a IS zverejňuje svoje videá z popráv on-line. "Vo svete zjednotenom cez internet, sme my všetci svedkami ich nenávisti. Nie je to rovnaká ideológia," hovorí Desbois a dodáva: "Ale je to rovnaká choroba."

Pre Goldberga, ktorého matka prežila holokaust, má Desboisova práca osobný význam. Mohlo sa to stať aj jej. "Nesedel by som tu a nerozprával sa s vami," hovorí muž, ktorý je možno prvým Židom, ktorý sa po 70 rokoch vrátil do týchto dedín. "Viem, že by to pre ňu znamenalo veľa, keby vedela, že si jej syn uctil mŕtvych," dodal.

Viac o téme: Islamský štátPatrick Desbois
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu