Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Deti, s ktorými sa život nemaznal: K veľkému úsmevu na tvári im stačí tak málo

Pózor! Deti zahodili starosti a užívali si naplno Zobraziť galériu (34)
Pózor! Deti zahodili starosti a užívali si naplno (Zdroj: Jan Zemiar)

ČASTÁ - Preč s ubíjajúcim stereotypom, my sa chceme baviť! V tomto duchu sa počas celého utorka niesla veľkolepá akcia v rámci rekondičného tábora pre detičky postihnuté zákernou rakovinou, ktorý v Častej - Papierničke zorganizovala nadácia Kvapka nádeje. Rozžiarenými očkami a obrovskými úsmevmi sa to v areáli účelového zariadenia len tak hemžilo, malí bojovníci sa aspoň na chvíľu mohli vžiť do role profesionálnych vojakov, členov čestnej stráže či potápačov.

Areál Učelového zariadenia Častá-Papiernička tento týždeň patril detským pacientom, ktorí prišli aspoň na chvíľu vypnúť a zabudnúť na každodenný stereotyp náročných liečebných procesov. Bohatý program atrakcií im pripravila nadácie Kvapka Nádeje, ktorá tento rok na Slovensku po prvýkrát zorganizovala rekondičný tábor. V rámci neho sa o zábavu detičiek postihnutých nádorovými ochoreniami starali nielen členovia organizácie, ale aj naši vojaci, záchranári a známe osobnosti.

V utorok, predposledný deň tábora, pomáhali deťom na každodenné starosti zabudnúť aj príslušníci Ozbrojených síl, ktorí s prijatím pozvania do Papierničky ani na chvíľu neváhali. "Čo sa týka charitatívnych akcií, tak sme samozrejme vždy pripravení spríjemniť chvíle ľuďom, ktorí majú takéto problémy, na chvíľu ich vytrhnúť z ich bežného sveta," povedal nám Miroslav Burčík z Ozbrojených síl.

Dobrodrzužná jazda vojenským džípom.
Zobraziť galériu (34)
Dobrodrzužná jazda vojenským džípom.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Vojaci zo ženijného práporu Sereď si pre detičky pripravili ukážku špeciálneho oblečenia profesionálneho vojaka, ktoré si mohli na vlastnej koži vyskúšať. Tých menších viac zaujala súťaž v hádzaní loptičiek, starší však neváhali siahnuť ani po ťažkých zbraniach. Jedným z nich bol aj malý Adamko, ktorý sa na deň s vojakmi starostlivo pripravil. Od hlavy po päty v maskáčoch sa na pár minút vžil do úlohy strelca a so zbraňou v ruke ochotne pózoval fotografom.

Malý vojak Adamko.
Zobraziť galériu (34)
Malý vojak Adamko.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Vojaci sú najlepší, no na psíkov aj tak nemajú

Pri ďalšom zo stanovíšť detičky so zatajeným dychom pozorovali dramatickú akciu vojenských policajtov, ktorí naživo predvádzali zadržanie nebezpečného zločinca. Veľkej obľube sa tešili aj členovia čestnej stráže. Zvedavcom predviedli postoje a cviky, aké musí každý čestný strážca ovládať a na chvíľu im prepožičali aj svoje uniformy, v ktorých sa malí štuplíci takmer "utopili", no oči im žiarili šťastím. Najviac pozornosti si však vyslúžili, ako inak, zvieratká. Psovodi sa medzi zvedavými očkami malých pacientov nestíhali otáčať. Okrem hladkania a bláznenia so psíkmi, si malí pacienti mohli vyskúšať aj rokmi overenú canisterapiu, ktorá veľmi dobre pôsobí na ich fyzickú i psychickú pohodu.

Najobľúbenejšia atrakcia - psíkovia a canis terapia
Zobraziť galériu (34)
Najobľúbenejšia atrakcia - psíkovia a canis terapia  (Zdroj: Jan Zemiar)

Päťdňového rekondičného tábora organizovaného nadáciou Kvapka Nádeje sa zúčastnilo viac ako 100 detí s rodičmi. Mamička štyroch dcérok - Lívie, Angeliky, Zuzanky a Alenky si pobyt v Papierničke veľmi pochvaľuje. "Môžeme sa tu stretávať s inými rodičmi, ktorých deti prekonali transplantáciu a môžeme sa porozprávať ako sa nám darí, povymieňať si rady a skúsenosti," povedala nám. Jej 10-ročná Zuzka podstúpila transplantáciu kostnej drene pred ôsmimi rokmi, no zdravotné ťažkosti sa môžu objaviť kedykoľvek. Preto je rada, že sa o radosti aj starosti môže podeliť s mamičkami s podobným osudom.

V rámci popoludňajšej časti programu, deti očarila voľba Superstar tábora s Dominikou Mirgovou a Mirom Jarošom, a tanečný workshop s Lacim Strikeom a tanečníkmi so Street Dance Academy. Deti svoje umelecké vlohy predviedli v rámci maľovania s akad. maliarom Alexejom Vojtaškom a akad. sochárom Jurajom Čutekom. O plné žalúdky a gurmánske zážitky sa postural kuchársky majster Jaroslav Žídek, ktorý pripravil exkluzívnu grilovačku. Záver dňa patril veľkému prekvapeniu v podobe obrovskej torty znázorňujúcej šťastné okamihy návratu detských pacientov z nemocnice domov k rodine, kamarátom a k všetkému čo k detstvu patrí.

Prezidentka nadácie Vendula Svobodová o tábore

O rekondičnom tábore v Papierničke nám porozprávala aj samotná prezidentka nadácie Kvapka Nádeje Vendula Svobodová. "Deti mali každý deň iný program, no dnes je zrejme najzaujímavejší, keďže majú možnosť zoznámiť sa s členmi vojenskej polície a ozbrojených síl," povedala nám.

Na otázku, prečo v súvislosti s programom nadácie oslovili práve ozbrojené sily, nám dala jasnú odpoveď. "Neviem ako na Slovensku, no myslím, že u nás v Česku, by si ozbrojené zložky, ale aj záchranári a hasiči zaslúžili väčšej úcty. Môj otec bol plukovník československej armády a ako malé dievča som vždy snívala o tom, že raz bude generálom. Chcela som poznať vojenské tajomstvá," dodáva so smiechom. Napriek tomu, že armáda je skôr srdcovou záležitosťou chlapcov, Vendulu prekvapilo, že sa o vojenské atrakcie zaujímalo aj veľa dievčat. "Dúfam, že si užijú nádherný deň," uzavrela.

Prezidentka nadácie v akcii.
Zobraziť galériu (34)
Prezidentka nadácie v akcii.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Deťom sa počas pestrého dňa plného zábavy venovala aj Jarmila Hargašová-Lajčáková, ktorá je členkou správnej rady Nadácie. „Napriek ťažkým životným osudom sme videli v tábore šťastné tváre a detské úsmevy a práve v tom vidíme zmysel našej práce, a ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli účastníkom tábora aspoň na chvíľu zabudnúť na starosti a chorobu,“ vysvetlila.

V tábore sa ukázala
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Aj keď rekondičný tábor má u nás tento rok premiéru, v Čechách už slávi 13. výročie. Takýchto pobytov sa zúčastňujú detskí pacienti s hematologickými ochorenia a so solídnymi nádormi, ktorí podstúpili transplantáciu krvotvorných buniek, ale aj súrodenci a ich rodičia. Filozofia týchto stretnutí vychádza z toho, že rodiny s chorými deťmi často nechtiac zanedbávajú zdravé deti a často sa stáva, že dochádza k narúšaniu rodičovských, ale aj partnerských vzťahov. Pre mnohé rodiny, ktoré sú vo väčšine prípadov zo slabších sociálnych pomerov, sú  tieto stretnutia jediným „spoločným“ rodinným pobytom mimo nemocničného a domáceho prostredia. Napomáhajú tak ozdraveniu rodinných vzťahov a okrem toho pod lekárskym dozorom pomáhajú chorým deťom zaradiť sa medzi svojich rovesníkov.

Viac fotografií z utorňajšej akcie nadácie Kvapka Nádeje nájdete v GALÉRII.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu