Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Český armádny expert opísal, ako zastaviť džihádistov: Útokmi maskujú svoj hlavný cieľ

Otakar Foltýn Zobraziť galériu (2)
Otakar Foltýn (Zdroj: reprofoto ČT24)

PRAHA – Dvadsať rokov sme žili v bezpečnostnej bavlnke, teraz to končí, povedal v rozhovore pre ČT24 dôstojník Generálneho štábu Armády ČR Otakar Foltýn. Islamskí teroristi majú jeden podstatný cieľ, ktorý sa im darí efektívne napĺňať, prezradil odborník.

Džihádisti sa podľa Foltýna snažia navodiť dojem, že sme vo vojne, ale v skutočnosti to tak nie je. Hoci islamisti tvrdia, že útoky vykonávajú vojaci, Daeš nie je štát, ale zločinecká organizácia tvorená kriminálnikmi. Či to bol útok v francúzskom Nice, Rouene alebo v nemeckom Bavorsku, cieľom bolo vyvolať paniku verejnosti.

Mstil sa za neurobenú skúšku? Mníchovský vrah sa liečil na psychiatrii a bral antidepresíva

„Cieľom Daeš bolo vykonať natoľko nechutný, šokujúci a odporný útok,“ aby Európanov vydesili a primäli ich k radikalizácii. Intenzitu radikálneho pocitu v ľuďoch vyostruje aj fakt, že mnohé útoky boli vykonané reťazovo a neraz inšpirovali pološialencov, ktorí sa ako osamelí vlci prihlásili k teroristom a nečakane realizovali svoje kruté plány.

Túžia po radikalizácii

„Snažia sa zradikalizovať aspoň časť európskej populácie proti európskym moslimom,“ spresnil generál. Môžu tak dosiahnuť silnejší účinok, než aký sú schopní docieliť pomocou zbraní a násilia. Ako ich plánom zabrániť? Na to neexistuje jednoznačná odpoveď. Podľa Foltýna sú však pomerne účinnou metódou vzdušné údery na základne organizácie Daeš, ktoré v radách teroristov znásobujú masívne straty.

Teroristom ide o maximálnu mediálnu pozornosť a radikalizáciu, upozornil Foltýn s tým, že ak budeme ich útoky vnímať ako „normálnu vec“,  bude to ten najlepší spôsob, ako im vziať vietor z plachiet. „Pravdepodobne to bude ešte horšie,“ dodal pre ČT24 na margo zvýšeného počtu brutálnych atakov v Európe.

Český armádny expert opísal,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: TerorizmusDžihádistiOtakar Foltýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu