Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čašníčku (18) pobúrili požiadavky jej šéfa: Čistá šikana, súd a mastné odškodné

Erin bola v práve a uznal to aj súd Zobraziť galériu (3)
Erin bola v práve a uznal to aj súd (Zdroj: profimedia.sk)

ARDROSSAN - Mladá čašníčka vyhrala súdny spor týkajúci sa sexuálnej diskriminácie, ktorú zažívala v práci. Jej šéf totiž od nej chcel, aby nosila sukňu a mejkap, pretože tak zaujme väčšiu pozornosť zákazníkov, čo podľa neho povedie k zvýšeniu tržieb.

Erin Sandilandsová pracovala v bistre Cechini v škótskom prístavnom meste Ardrossan neďaleko Glasgowa. Jej nadriadenému sa ale zdalo, že pre hostí nie je dostatočne príťažlivá, a tak jej nariadil nosiť sukne a výraznejšie líčenie. Keď sa sťažovala, že takýto prístup zo strany zamestnávateľa považuje za nevhodný, bolo jej povedané, že ju už viac nepotrebujú. 

"Bolo to absolútne odveci. Obliekala som sa dosť elegantne, nosila som predpísanú uniformu. Napriek tomu odo mňa chceli, aby som nosila krátku sukňu, mejkap, vyčesala si vlasy dohora a celkovo pôsobila viac žensky. Vraj to naši zákazníci ocenia. Cítila som sa ponížená. Keď som to odmietla, nedali mi viac smien," hovorí tínedžerka. 

Čašníčku (18) pobúrili požiadavky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Obrátila sa preto na súd, pretože bola presvedčená, že ju vyhodili neprávom a najmä z nesprávnych dôvodov. Ten jej dal za pravdu a uznal, že naozaj došlo k diskriminácii. Zároveň nariadil zamestnávateľovi vyplatiť Erin odškodné za emocionálnu ujmu a ušlú mzdu vo výške 3500 libier (4200 eur). Sudkyňa považovala Sandilandsovej argumenty za vierohodné a postačujúce. Podľa Claire McManusovej je neprípustné, aby zamestnávateľ žiadal od ženy to, čo by nikdy nežiadal od muža, de facto tak išlo o diskrimináciu na základe pohlavia. 

Čašníčku (18) pobúrili požiadavky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Z rozhodnutia súdu som nadšená. Pravdupovediac som si nemyslela, že to skončí až tak dobre. Išlo mi len o to, aby ľudia vedeli, aké pomery v bistre panujú. Že to nie je vhodné miesto na to, aby tam pracovali dievčatá," vyhlásila osemnásťročná Erin. Majiteľ reštaurácie Anthony Cecchini sa s rozsudkom nedokáže zmieriť a vraj sa chystá voči nemu chystá odvolať. 

Viac o téme: DiskrimináciaŠkótskoPohlavie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu