Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko dalo STOP: Zablokovalo vyhlásenie OSN odsúdzujúce boje na Ukrajine!

Mariupol po raketovom útoku. Zobraziť galériu (18)
Mariupol po raketovom útoku. (Zdroj: SITA)

MARIUPOL – Rusko zablokovalo v noci nadnes znenie textu spoločného tlačového vyhlásenia členov Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktoré by kritizovalo sobotňajší útok proruských separatistov na strategicky významné mesto Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Napísala to agentúra Reuters.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vydal v bezprostrednej reakcii na sobotňajšie spustenie ofenzívy vyhlásenie, v ktorom "silne odsudzuje dnešný (sobota) raketový útok na mesto Mariupol, ktorý údajne zabil desiatky civilistov a zranil viac ako sto ďalších".

Británia následne navrhla Bezpečnostnej rade, aby zopakovala Pan Ki-munove stanovisko, ako aj vyzvala na vyšetrenie útokov na Mariupol. Rusko tento návrh zamietlo. Vyhlásenia Bezpečnostnej rady si vyžadujú jednohlasné prijatie, to znamená, že každý z 15 členov tohto zoskupenia má právo veta.

Útok na Mariupol si
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

"Rusko práve zablokovalo vyhlásenie BR OSN tým, že doň odmietlo zahrnúť odsúdenie nedávnych provokatívnych verejných vyhlásení separatistov," uviedol nemenovaný diplomat, ktorého citoval Reuters. Ruská misia pri OSN pre Reuters uviedla "nedospeli sme ku konsenzu.. pretože delegácia Británie trvala na odsúdení niektorých vyhlásení síl domobrany".

Návrh vyhlásenia, ktorého obsah citoval Reuters, špeciálne menuje Alexandra Zacharčenka, lídra samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny. Zacharčenko v sobotu povedal, že Mariupol "je najlepším pamätníkom pre našich mŕtvych" a prisľúbil ďalšie vojenské ťaženie. Vo vetovanom návrhu znenia vyhlásenia Bezpečnostná rada "takéto nezodpovedné oznámenia čo najdôraznejšie odsudzuje".

Mariupol po raketovom útoku.
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

Severoatlantická aliancia tvrdí, že ruské jednotky podporujú povstaleckú ofenzívu na východe Ukrajiny, pričom Moskvu vyzvala, aby túto podporu ukončila. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo vyhlásení konštatoval, že boje ostro eskalovali a existujú náznaky, že proruskí separatisti uskutočnia rozsiahlu ofenzívu na viacerých miestach Doneckej a Luhanskej oblasti.

"Ruskí vojaci na východe Ukrajiny podporujú tieto operácie pomocou velenia a kontrolných systémov, systémov protivzdušnej obrany vrátane rakiet zem-vzduch, pomocou bezpilotných vzdušných systémov ako aj moderných odpaľovacích a elektronických zariadení," vyhlásil Stoltenberg, podľa ktorého ide o absolútnu neúctu k prímeriu. Rusko vyzval, aby ukončilo všetku vojenskú, politickú a finančnú pomoc povstalcom a prestalo tak destabilizovať Ukrajinu.

Mariupol po raketovom útoku.
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina má dôkazy o zodpovednosti separatistov za útok v Mariupole

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Kyjev zachytil rádiovú a telefonickú komunikáciu medzi proruskými separatistami, ktorá dokazuje ich zodpovednosť za sobotňajší raketový útok na obytné štvrte mesta Mariupol. Informovala o tom agentúra AP.  

Porošenko to uviedol na dnešnom krízovom zasadnutí svojho bezpečnostného kabinetu. Zachytené rozhovory podľa neho obsahujú nezvratné dôkazy, že útok na Mariupol, ktorý si vyžiadal najmenej 30 mŕtvych a približne 100 zranených, spáchali separatisti. Porošenko však verejne neuviedol ďalšie podrobnosti. 

Povstalecké milície zodpovednosť za útok odmietajú s tvrdením, že rakety boli odpálené zo západnej časti Mariupolu, kde sú rozmiestnené ukrajinské vládne jednotky. 

Toto strategicky významnému mestu Mariupol na juhovýchode Ukrajiny kontroluje ukrajinská armáda a pozície separatistov sa nachádzajú približne desať kilometrov východne od mesta. 

Pracovníci agentúry OSN dnes rozdávali deky obyvateľom Mariupolu, ktorí v dôsledku ostreľovania prišli o strechu nad hlavou alebo trpia následkami zimy kvôli poškodeniu vykurovacích systémov. Podľa agentúry Reuters sú miestni obyvatelia v šoku, ulice sú prázdne a ľudia si zadebňujú okná na domoch a pripravujú sa na najhoršie. 

Vodca proruských separatistov v Doneckej oblasti Alexandr Zacharčenko v sobotu ohlásil začiatok ofenzívy voči Mariupolu. Neskôr však vyhlásil, že donecké milície nemajú v úmysle obsadiť samotný Mariupol a útočia len na pozície ukrajinskej armády východne od mesta.

Mariupol leží v strategickej oblasti juhovýchodnej Ukrajiny medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom. Obnovenie bojov v oblasti vzbudzuje obavy z toho, že by sa separatistické sily mohli pokúsiť vybojovať pozemný koridor medzi Ruskom a Krymom.

Rusko urobí všetko pre mierové riešenie ukrajinského konfliktu

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v nedeľu povedal šéfke európskej diplomacie Federice Mogheriniovej a americkému ministrovi zahraničia Johnovi Kerrymu, že Rusko je pripravené podniknúť akékoľvek kroky na nájdenie mierového riešenia ukrajinského konfliktu. Lavrov hovoril separátne telefonicky s oboma politikmi. "Lavrov vyzdvihol pripravenosť Ruska urobiť všetko pre to, aby obe strany podnietilo k nájdeniu mierového riešenia," píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničia. Lavrov je podľa neho presvedčený, že úspech sa dá dosiahnuť jedine prostredníctvom priamych rokovaní medzi Kyjevom a predstaviteľmi Doneckej a Luhanskej oblasti, čomu sa ukrajinská vláda vyhýba. Týmto odmietavým postojom podľa ruského ministra Kyjev nastavil kurz vojenského konfliktu na juhovýchode krajiny.

Zmiernenie napätia s Ruskom je pre Porošenka priorita

Ukrajinský prezident Petro Porošenko považuje zmiernenie napätia so susedným Ruskom za prioritu svojej vlády, ktorá stále uznáva dohodu o mieri podpísanú v septembri v Minsku. Prezident to povedal na zasadnutí bezpečnostných predstaviteľov krajiny v reakcii na vyostrenie bojov na východe Ukrajiny, kde pri útoku na mesto Mariupoľ zahynulo asi 30 civilistov. Povstalci podporovaní Ruskom oznámili, že už nechcú rokovať o prímerí a že budú pokračovať v bojových operáciách s cieľom obsadenia celého Donbasu. "Našou prioritou je začatie politického procesu zmiernenia napätia. K minskej dohode nemáme alternatívu," vyhlásil Porošenko. Dodal, že ministri zahraničia Európskej únie sa budú v pondelok zaoberať možnosťami nátlaku na Rusko, ktoré podľa NATO poskytuje povstalcom vojenskú podporu.

John Kerry odsúdil útok separatistov na ukrajinské mesto Mariupol

Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa pripojil k stanovisku svojich európskych kolegov a odsúdil sobotňajší útok proruských separatistov na strategicky významné mesto Mariupol na juhovýchode Ukrajiny a vyzval Moskvu, aby prestala podporovať rebelov. "Je trestuhodné ako separatisti verejne velebia túto a iné ofenzívy v jednoznačnom porušení dohôd z Minska, ktoré podpísali," vyhlásil v sobotu počas návštevy v Zürichu Kerry, ktorého citovala agentúra Reuters.

Útok na Mariupol si
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

Útoku separatistov podľa neho pomohlo Ruské "nezodpovedné a nebezpečné rozhodnutie v uplynulých týždňoch im doplniť zásoby so stovkami nových kusov moderných zbraní, vrátane raketových systémov, ťažkého delostrelectva, tankov a obrnených vozidiel". "Vyzývame Rusko, aby okamžite ukončilo podporovanie separatistov, neďaleko medzinárodnej hranice s Ukrajinou, a stiahlo všetky zbrane, bojovníkov a finančnú podporu. V opačnom prípade bude americký a medzinárodný tlak na Rusko a jeho zástupcov iba narastať," dodal Kerry.

Najmenej 30 ľudí prišlo o život a okolo 100 utrpelo zranenia pri sobotňajších raketových útokoch na obytné štvrte Mariupolu, strategicky významného prístavu na pobreží Azovského mora, ktoré kontroluje ukrajinská armáda. K útokom došlo niekoľko hodín predtým, ako východoukrajinskí povstalci ohlásili začiatok ofenzívy voči Mariupolu.

Zacharčenko: Separatisti nemajú v úmysle obsadiť Mariupol

Vodca proruských separatistov v Doneckej oblasti Alexandr Zacharčenko zmiernil svoje tvrdenie o začiatku ofenzívy voči strategicky významnému mestu Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Donecké milície podľa neho nemajú v úmysle Mariupol obsadiť - útočia len na pozície ukrajinskej armády východne od mesta. 

Útok na Mariupol si
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

Líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) súčasne vyjadril pobúrenie nad tým, že Kyjev obvinil separatistov z dnešného ostreľovania obytných štvrtí Mariupolu raketami typu Grad, pri ktorom zahynulo minimálne 30 ľudí a okolo 100 utrpelo zranenia. Podľa jeho slov rakety do mesta omylom odpálila ukrajinská armáda.  "Až dodnes sme v blízkosti Mariupolu neoperovali. Šetrili sme si energiu. Ale teraz, keď sa nás Kyjev rozhodol obviniť z tohto náhodného útoku..., vydal som príkaz na zatlačenie pozícií ukrajinskej armády východne od Mariupolu," vyhlásil Zacharčenko podľa ruského servera Sputnik. 

Obyvatelia Mariupolu sa však podľa Zacharčenka nemajú čoho obávať, keďže separatisti žiaden útok na mesto nechystajú. Podľa neho ukrajinská armáda v posledných dňoch sústreďovala svoje jednotky neďaleko Mariupolu a sústavne podnikala raketové i delostrelecké útoku na pozície doneckých milícií. Týmto spôsobom ich chcela údajne donútiť, aby stiahli svoje sily z letiska v Donecku, o ktoré sa v súčasnosti zvádzajú prudké boje. 

Útok na Mariupol si
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

Rakety dopadli do obytných štvrtí na východných predmestiach Mariupolu, od ktorých sú pozície separatistov vzdialené zhruba desať kilometrov. Strely v troch fázach zasiahli viacero civilných budov, vrátane trhu, škôl, obchodov a domov. Kyjev obvinil z útoku povstalecké milície. Tie to však odmietajú s tvrdením, že rakety boli odpálené zo západnej časti Mariupolu, kde sú rozmiestnené ukrajinské vládne jednotky. 

Mariupol leží v strategickej oblasti juhovýchodnej Ukrajiny medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom. Obnovenie bojov v oblasti vzbudzuje obavy z toho, že by sa separatistické sily mohli pokúsiť vybojovať pozemný koridor medzi Ruskom a Krymom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu