Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európa neuzná nedeľné voľby na Ukrajine, USA ich odsúdili

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nedeľné voľby na východnej Ukrajine budú nelegitímne a európske štáty ich neuznajú. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to povedala v piatkovom telefonickom rozhovore ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. S odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády o tom informovala agentúra Reuters.

Ďalšími účastníkmi telefonického rozhovoru boli francúzsky prezident Francois Hollande a ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podľa hovorcu nemeckej vlády Georga Streitera sa počas rozhovoru vyskytli rozdielne názory na "takzvané voľby" v samozvanej Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike.

"Merkelová a Hollande zdôraznili, že sa môžu konať iba také voľby, ktoré budú v súlade s ukrajinskými zákonmi," povedal hovorca s tým, že voľby by znamenali porušenie dohody o prímerí a skomplikovali by riešenie krízy na východe Ukrajiny.

Dvanásťbodový protokol zo septembrových rokovaní v Minsku, na ktorých sa zúčastnili predstavitelia Ruska, Ukrajiny, OBSE a separatistov, predpokladá uskutočnenie "skorých miestnych volieb" na východe Ukrajiny v súlade s ukrajinskou legislatívou.

USA odsúdili nedeľné voľby na východe Ukrajiny 

Spojené štáty v oficiálnom vyhlásení vydanom v noci nadnes odsúdili voľby, ktoré túto nedeľu organizujú proruskí separatisti na východe Ukrajiny. Biely dom zároveň vyzval Rusko, aby k tomuto "nelegitímnemu hlasovaniu" zaujalo rovnaký postoj, informovala agentúra AP.

Hovorkyňa americkej Rady pre národnú bezpečnosť Bernadette Meehanová vo vyhlásení uviedla, že voľby by boli v rozpore s ukrajinskou ústavou a znamenali by porušenie prímeria dohodnutého v septembri v Minsku.

Podľa hovorkyne USA neuznajú výsledky volieb a vyzývajú ostatné krajiny, aby postupovali rovnako. USA zároveň varovali Rusko, aby nezneužilo výsledky volieb ako zámienku na vojenský postup na Ukrajine. Nadchádzajúce voľby na východe Ukrajiny vo štvrtok na stretnutí v Bratislave odsúdili ministri zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky a Británie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu