Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda chce firmám zdaniť výnos z predaja nadbytočných emisií

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská vláda chce v rokoch 2011 a 2012 zdaniť výnosy firiem z predaja nadbytočných kvót emisií oxidu uhličitého 80-percentnou sadzbou. Získať tak plánuje 150 miliónov eur.

Novinárom to dnes povedal minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Viac povoleniek než v skutočnosti potrebujú dostalo 133 zo 144 slovenských spoločností, ktoré môžu s emisiami obchodovať. Za rozdelenie vyšších limitov minister obvinil predchádzajúcu vládu.

"Nadalokácia celkom jednoznačne dokazuje, že vláda Roberta Fica nekonala vo verejnom záujme, ale konala v súkromnom záujme. To, koľko dostali jednotlivé firmy, svedčí o tom, že tam neboli žiadne pravidlá," vyhlásil Mikloš.

Spoločnosti, ktoré dostali viac kvót na emisie CO2, by mohli podľa prepočtov ministerstva v rokoch 2008 až 2012 ich predajom získať asi 666 miliónov eur. "My sa snažíme aspoň časť peňazí, ktoré štát mohol mať a nemá, dostať naspäť do štátneho rozpočtu," dodal Mikloš.

Firmy získali podľa ministerstva od roku 2008 v priemere o necelú tretinu viac povoleniek než potrebovali; výnimkou bol rok 2009, keď to bolo aj vplyvom krízy až o takmer 60 percent viac. Niektoré spoločnosti, ako napríklad Tehelne Vranov a Petrochema dostali až desaťnásobne viac kvót než v skutočnosti využili.

Zmeny by mali byť súčasťou novely dane z príjmov, ktorú parlament prerokuje ešte tento rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu