Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nemecká koalícia sa dohodla na zavedení minimálnej mzdy

BERLÍN - Nemecká vládna koalícia sa v stredu dohodla na spoločnom návrhu na zavedenie minimálnej mzdy v Nemecku. Podľa návrhu sa má inštitút minimálnej mzdy v Nemecku rozšíriť zo sektora stavebníctva do všetkých odvetví hospodárstva.

Cieľom tohto kroku vlády Gerharda Schrödera je chrániť nemecký pracovný trh pred lacnou pracovnou silou z krajín východnej Európy.

Minimálna mzda by podľa návrhu nemala mať jednotnú výšku, ale mala by sa pohybovať od odvetvia k odvetviu v závislosti na dohode medzi zástupcami zamestnávateľov a zamestnancov. Aby bolo zavedenie zákona o minimálnej mzde úspešné, budú sa ním musieť riadiť nielen nemeckí zamestnávatelia, ale aj zamestnávatelia zo zahraničia, podnikajúci v Nemecku.

Inštitút minimálnej mzdy platí v Nemecku v súčasnosti v stavebníctve, a to úrovni 10 eur za hodinu v západnej a o niečo menej vo východnej časti krajiny. Návrh na rozšírenie inštitútu minimálnej mzdy prichádza v reakcii na obavy, že pracovníci z východnej Európy, najmä zo susedného Poľska, sú ochotní pracovať za nižšiu mzdu, čím oberajú o pracovné miesta Nemcov.

(1 EUR = 39,714 SKK)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu