Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

RÚZ odmieta zvýšenie minimálnej mzdy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Akékoľvek výrazné zvýšenie minimálnej mzdy by podľa Republikovej únie zamestnávateľov malo rozsiahle negatívne dôsledky na slovenskú ekonomiku.

Oba, predstaviteľmi vlády a odborov prezentované návrhy na rast minimálnej mzdy o 4 % alebo 8,1 %, považujú zamestnávatelia za nezodpovedné, poškodzujúce podnikateľské prostredie a priamo ohrozujúce tisíce pracovných miest.

"Republiková únia zamestnávateľov navrhuje, aby výška minimálnej mzdy pre rok 2010 zostala ponechaná na súčasnej úrovni," uvádza únia v tlačovej správe. Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov upozorňujú, že aktuálny stav slovenskej ekonomiky je stále vážny, keďže opatrenia proti kríze pokles výkonnosti ekonomiky a rast nezamestnanosti nezastavili.

"Viac než 5-percentný pokles hrubého domáceho produktu, 5,3-percentný pokles produktivity práce a nárast počtu nezamestnaných o viac než 100 tisíc osôb predstavujú súčasný stav ekonomiky a prognózy pre druhý polrok naznačujú pokračujúci negatívny trend," varujú zamestnávatelia.

Zamestnávateľská únia preto upozorňuje, že v prípade schválenia návrhu na akýkoľvek rast minimálnej mzdy sa hospodárska kríza na Slovensku ešte viac prehĺbi a prvé pozitívne signály oživenia v západnej Európe sa u nás v dohľadnom čase neprejavia. Neprimerané legislatívne zvyšovanie mzdových nákladov vedie podľa zamestnávateľov k rušeniu existujúcich pracovných miest a zároveň bráni tvorbe pracovných miest nových.

Premiér Robert Fico navrhol zamestnávateľom a odborárom, aby sa pôvodne osempercentné zvýšenie minimálnej mzdy rozložilo na nasledujúce tri roky. "Nepoďme na 8 % hneď prvý rok, ale zvýšme minimálnu mzdu o štyri percentá a tie zostávajúce štyri percentá rozdeľme na roky 2011 a 2012 a potom ich pripočítame k reálnemu nárastu minimálnej mzdy," uviedol predseda vlády Robert Fico na tlačovej besede po neformálnom summite Európskej rady.

Takýto návrh majú podľa neho na stole zamestnávatelia aj zástupcovia zamestnancov. " Ak nedôjde k dohode, o minimálnej mzde bude musieť rozhodnúť vláda," skonštatoval. Ako dodal, nemyslí si, že zvyšovanie minimálnej mzdy by znamenalo prepúšťanie.

"Minimálnu mzdu poberá niečo viac ako 1 % ľudí, tak nech mi niekto nerozpráva, že keď zvýšime minimálnu mzdu z 8 900 Sk o 8 %, že to bude znamenať krach slovenskej ekonomiky. Veď je to úplný nezmysel," zdôraznil. Na Slovensku sa pritom podľa Fica zvýrazňuje problém prudkého nárastu čiernej práce.

"Na jednej strane firmy ľudí prepustili a tých istých ľudí na čierno berú naspäť. Nech šetria na sebe, a nie na sociálnych odvodoch a odvodoch do zdravotných poisťovní," skonštatoval premiér Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR minulý týždeň predložilo do pripomienkového konania návrh nariadenia vlády na zvýšenie minimálnej mzdy od 1. januára budúceho roka o 8,1 % na 319,5 eura.

"Vláda môže v súlade so zákonom rozhodnúť nielen o vyššom, ale aj o nižšom percentuálnom raste minimálnej mzdy, než vyplýva z tohto návrhu nariadenia vlády," uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí. Keďže sa sociálni partneri s vládou na augustovom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady na miere zvýšenia minimálnej mzdy nedohodli, ministerstvo práce a sociálnych vecí je zo zákona povinné predložiť návrh na zvýšenie minimálnej mzdy o mieru rastu priemernej mzdy na Slovensku v roku 2008, teda o 8,1 % na 319,5 eura.

"Ministerstvo práce nemôže navrhnúť nižšiu minimálnu mzdu, ako predstavuje suma, určená postupom podľa ustanovení zákona," zdôvodňuje rezort predloženie návrhu nariadenia vlády. O konečnej sume minimálnej mzdy rozhodne vláda najneskôr do 20. októbra tohto roka. Ku kompromisu na novej sume minimálnej mzdy nedospeli sociálni partneri nielen na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady, ale ani počas dvoch rokovaní s premiérom Robertom Ficom.

Mieru zvýšenia najnižších miezd sa predsedovi vlády nepodarilo dohodnúť ani na tohtotýždňovom bilaterálnom rokovaní s odborármi. Konfederácia odborových zväzov SR totiž trvá na tom, aby sa minimálna mzda upravila smerom nahor o 8,1 %. Naopak, Republiková únia zamestnávateľov žiada ponechať minimálnu mzdu na súčasnej úrovni.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR je ochotná pristúpiť na zvýšenie najnižších zárobkov o 3 % až 4 %. Hovorca ministerstva práce a sociálnych vecí Michal Stuška uviedol, že o miere zvýšenia minimálnej mzdy už bude vláda rokovať len s odborármi. Rokovanie o ústupkoch odborárov by sa malo uskutočniť v druhej polovici septembra.

Minimálna mzda sa od začiatku tohto roka zvýšila z pôvodných 8 100 Sk (268,9 €) na 295,5 eura (8 902 Sk). Najnižšia hodinová mzda sa tak upravila smerom nahor zo 46,60 Sk (1,547 €) na 1,698 eura (51,15 Sk). Suma minimálnej mzdy bola podľa ministerstva práce kompromisom medzi návrhom Konfederácie odborových zväzov SR, návrhom zástupcov zamestnávateľov a pôvodným návrhom ministerstva.

Odborári totiž požadovali zvýšiť najnižšie mzdy na 300 eur (9 040 Sk), zamestnávatelia trvali na minimálnej mzde v sume 8 690 Sk (288,5 €) a ministerstvo práce a sociálnych vecí pôvodne na rokovaní tripartity predložilo návrh na úpravu minimálnej mzdy na 9 000 Sk (298,8 €).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu