Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výroba slnečnicového oleja zamestná 120 ľudí

(Zdroj: Profimedia)

LUČENEC - V juhoslovenskom Lučenci, ktorý patrí k oblastiam najviac postihnutým nezamestnanosťou, pravdepodobne pribudne 120 pracovných miest pri výrobe slnečnicového oleja.

O investíciu v miestnom priemyselnom parku prejavila záujem bulharská firma Klas oil, ktorá plánuje spustenie výroby už v lete tohto roku. Mestskí poslanci na svojom dnešnom zasadnutí odsúhlasili firme pätnásťročný prenájom jedného hektára plochy. Výška plánovanej investície spoločnosti nie je známa.

Lučenský priemyselný park má zatiaľ iba jedného investora, ktorým je miestna spoločnosť Milenium Trading. Tá tu bude spracovávať plastové odpady na tekuté palivo podobné vykurovacím olejom. Bratislavská spoločnosť Pavkon, ktorá pôvodne chcela tiež v priemyselnom parku investovať, si vybrala pre svoju elektráreň na bioplyn pozemok na opačnom konci mesta. Miera nezamestnanosti v okres Lučenec koncom februára dosiahla 20,3 percenta.

Klas oil má podľa primátora Milana Marka podobnú výrobu aj v Bulharsku. Pre južné Slovensko sa investor údajne rozhodol pre dostatok suroviny a cestné napojenia na Poľsko, kde svoju produkciu vyváža. Primátor upozornil, že zmluva ešte nie je podpísaná, Lučenec má však oproti ostatným lokalitám v okolí výhodu vo vybudovaných inžinierskych sieťach.

Investorov sa snažia prilákať napríklad aj blízke Tomášovce, kde by mali začať v tomto roku so stavbou paroplynovej elektrárne. Zatiaľ prázdny a pripravený pre investorov je aj priemyselný park vo Vígľaši vzdialený necelých 50 kilometrov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu