Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Spotrebitelia podali žalobu na operátorov za prepadávanie kreditu

BRATISLAVA - Asociácia spotrebiteľských subjektov Slovenska podala na Okresnom súde v Starej Ľubovni žalobu na mobilných operátorov Orange a T-Mobile proti prepadávaniu zaplateného kreditu zákazníkov, ak ho v stanovenej lehote nevyčerpajú. Informovala o tom šéfka asociácie Božena Stašenková.

"Žiadame, aby sa zdržali neprijateľných podmienok," povedala Stašenková. Podmienky mobilných operátorov už v polovici mesiaca kritizoval minister spravodlivosti Štefan Harabin; prepadnutie kreditu na predplatených kartách je podľa neho v rozpore s právom vlastniť majetok.

Stašenková pripomenula, že v podobnom prípade v Rakúsku spotrebiteľské organizácie uspeli a operátori museli upraviť podmienky. Najväčší mobilný operátor v krajine Orange obvinenia organizácie odmietol. "Túto žalobu považujeme v krátkom čase už za druhé zo série nekvalifikovaných, neprofesionálnych a nepodložených obvinení," uviedol hovorca spoločnosti Peter Tóth.

Iné spotrebiteľské združenie totiž nedávno podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie chybne obvinilo Orange zo zdražovania kariet na dobíjanie kreditu. "Orange ako jediný z trojice mobilných operátorov vracia svojim zákazníkom na predplatenej karte prepadnutý kredit bezpodmienečne," dodal Tóth.

Pripomenul tiež, žalobe nečelí najmenší operátor Telefónica O2, ktorá údajne vrátenie kreditu podmieňuje minimálnou čiastkou dobitia. Dvojka na trhu T-Mobile žalobu nekomentovala, spoločnosť však tvrdí, že podmienky platnosti kreditu sú v súlade so zaužívanými štandardami na Slovensku aj v zahraničí.

Zákazníci predplatených kariet môžu podľa hovorcu operátora Andreja Garguláka písomne požiadať o vrátenie nevyčerpaného kreditu, musia však doložiť doklad o jeho zakúpení. "V priebehu najbližších týždňov spustíme automatický systém vrátenia prepadnutého kreditu," dodal Gargulák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu