Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Štát výpaľník

Richard Sulík
Richard Sulík

Tento článok nie je o tom, či dobrý Fico alebo zlý Fico, ale o tom, ako nás všetkých tento štát zdiera, aby mohol platiť zbytočných úradníkov, silné sociálne programy, predražené tendre, či iné formy rozkrádania. Pozrime sa teda na to, čo sa stane so sto korunami vášho príjmu.

Ako prvé si náš štát strhne 26,04 Sk a nazve to odvody zamestnávateľa. Sú síce ľudia, ktorí tvrdia, že tieto odvody platí zamestnávateľ a nie zamestnanec, ale to je hlúposť. Žiaden zamestnávateľ predsa nebude doplácať zo svojho zisku na odvody. To znamená, že síce sa to volá odvody zamestnávateľa, ale v skutočnosti je to suma, na ktorú musíte zarobiť vy a ktorú platíte vy z vašich celkových príjmov.

Ostáva vám 73,96 Sk (tejto položke sa hovorí hrubá mzda) z ktorých musíte zaplatiť odvody zamestnanca vo výške 9,91 Sk. Potom vám štát strhne daň z príjmu (z príjmu nad vašim nezdaniteľným minimom) vo výške 12,17 Sk a vy dostanete na ruku 51 korún a 88 halierov. Štát vám doteraz strhol takmer polovicu vášho príjmu, no štátne výpalníctvo ešte zďaleka nekončí.

V závislosti od toto, ako vaše peniaze miniete, sa štát priživuje ďalej. Za vašich 51,88 Sk čistého príjmu si kúpite povedzme chlieb, 1,5 litra nafty, 2 deci borovičky alebo 13 cigariet.

Keď si kúpite chlieb, štát vám zoberie ďalších 8,28 Sk ako DPH a vám ostane 43,60 Sk. Táto suma vám ostane pri takmer všetkom, čo kúpite.

Pokiaľ si ale kúpite 1,5 litra nafty, štát vám okrem 8,28 Sk DPH zoberie aj 23,25 Sk na spotrebnej dani z nafty, ktorá je mimochodom druhá najvyššia v Európskej Úniu, zjavne preto, lebo Slováci sú tak nesmierne bohatý národ. Vám ostane v čistom 20,35 Sk.

Pri borovičke vám odoberie okrem DPH aj 20 Sk na dani z liehu, vám ostane 23,60 Sk. Pri cigaretách je to daň z tabakových výrobkov 30,68 Sk a vám ostane len smiešnych 12,92 Sk na kúpu tovaru.

Vy ste ale vašou prácou vyprodukovali a zarobili 100 Sk, lenže štát vám viac ako polovicu zoberie.

Pokiaľ si náhodou myslíte, že nech bohatí kľudne platia, tak ste na veľkom omyle. Štát najviac zaťažuje riadne zamestnaných pracujúcich (a to odvodmi), ktorí robia za mzdu. Tí mu totiž nemajú kam utiecť. A aké je riešenie? Namiesto sociálnych balíčkov, vianočných almužien a zvyšovania pôrodnosti našich počerných bratov, treba výrazne znížiť dane a odvody. Možno sa stane zopár úradníkov zbytočnými, možno zopár našich ctených politikov si nebude môcť kúpiť jachty a lietadlá, ale vám ostane citeľne viac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu