Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nový terminál bratislavského letiska postaví Zipp

BRATISLAVA - Nový terminál bratislavského Letiska M. R. Štefánika postaví spoločnosť Zipp Bratislava, ktorá zabezpečí aj rekonštrukciu súčasnej odletovej haly.

Firma ponúkla v tendri z trojice záujemcov najnižšiu cenu, 2,59 miliardy korún (85,97 milióna eur). Informovala o tom hovorkyňa letiska Dana Madunická. O výstavbu sa pôvodne uchádzali aj česká spoločnosť Metrostav a Trnavská stavebná spoločnosť.

Neúspešní záujemcovia rozhodnutie komisie z polovice mesiaca nenapadli, poznamenala Madunická. Zmluva s víťazom tendra by tak mohla byť podpísaná v priebehu budúceho týždňa, dodala.

Po dokončení projektu by malo najväčšie slovenské letisko zvládnuť ročne vybaviť asi päť miliónov pasažierov. Jeho ročná kapacita je v súčasnosti zhruba 2,6 milióna cestujúcich, za prvých deväť mesiacov tohto roka vybavilo viac ako 1,8 milióna ľudí.

Víťaz tendra by mal podľa skorších informácií práce ukončiť do februára 2012. Letisko predpokladalo, že výstavba a rekonštrukcia by si bez dane z pridanej hodnoty mohli vyžiadať asi 2,8 miliardy korún (92,9 milióna eur). Investíciu by mal z väčšej časti financovať štát, ktorý letisko kontroluje. Pre výstavbu terminálu štát v polovici mesiaca na mimoriadnom valnom zhromaždení navýšil základné imanie v letiskovej spoločnosti o 200 miliónov korún (6,64 milióna eur) na 6,9 miliardy Sk (229 miliónov eur).

Väčšinu akcií bratislavského letiska chcela bývalá vláda predať, súčasný kabinet premiéra Roberta Fica však privatizáciu zrušil. Vláda ustúpila aj od zámeru vytvoriť spoločný podnik s viedenským letiskom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu