Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mincovňa Kremnica začala raziť slovenské euromince

Slovenská euro minca Zobraziť galériu (6)
Slovenská euro minca

BRATISLAVA - Guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko spolu s ministrom financií Jánom Počiatkom v utorok odštartovali sériovú razbu slovenských eurových mincí.

Eurové mince so slovenskou stranou vyrazí Mincovňa Kremnica, š.p. v počte 500 mil. kusov, v hodnote viac ako 167 mil. eur (5,031 mld. Sk). Informovala o tom hovorkyňa NBS Jana Kováčová.

Eurové mince, ktorých je osem, majú rovnakú spoločnú stranu na všetkých minciach krajín eurozóny. Druhá - národná strana - je pritom odlišná podľa toho, ktorá krajina mincu vydala. Spoločná strana mincí reprezentuje mapu Európskej únie a navrhol ju Luc Luycx z Belgickej kráľovskej mincovne. "Mince sú platné v celej eurozóne, bez ohľadu na to, ktorá krajina ich vydala," doplnila Jana Kováčová.

Rubová strana mincí je určená na národné motívy, ktoré si každý štát zvolí sám. Námety slovenských eurových mincí vybrali občania SR vo verejnej ankete v novembri 2005 a Banková rada NBS následne pri svojom rozhodovaní výsledky verejnej ankety zohľadnila. Slovenské 1 a 2-eurové mince zobrazujú erbové znamenie štátneho znaku Slovenska, t.j. dvojkríž na trojvrší.

Na 10, 20 a 50-centových minciach je vyobrazený Bratislavský hrad a na 1, 2 a 5-centových minciach tatranský štít Kriváň. Autorom námetu 2 a 1-eurovej mince je Ivan Řehák, autormi námetu 10, 20 a 50-centových mincí sú Ján Černaj a Pavel Károly. Autorom námetu 2 a 1-eurovej mince je Ivan Řehák, autormi námetu 10, 20 a 50-centových mincí sú Ján Černaj a Pavel Károly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu