Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rodičky si za výber lekára platia

„Som rada, že som si mohla vybrať lekárku,“ povedala Stanislava Zemková (21) zo Zlatej Idky
„Som rada, že som si mohla vybrať lekárku,“ povedala Stanislava Zemková (21) zo Zlatej Idky (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Poplatky za výber pôrodníka si v Košiciach pochvaľujú. Novinka spred troch rokov sa vo FN L. Pasteura ujala. Lekári si prilepšia o 2-tisíc Sk (60 €), ak pôrod prebehne počas lekárovej služby, peniaze žene vrátia.

„Rodička zaplatí za výber pôrodníka vopred 5-tisíc Sk (150 €), z toho 3-tisíc ostáva nemocnici, zvyšok je lekárova odmena. Ak však pôrod prebehne v jeho riadnom pracovnom čase alebo počas služby, peniaze jej vrátime,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová. Rodička teda prakticky zaplatí len vtedy, ak lekár príde do nemocnice špeciálne kvôli nej, v čase svojho voľna. I preto v priemere zaplatí napokon iba asi každá 25. rodička.

Lekári si tak spolu prilepšili o pol milióna (15-tisíc eur), nemocnica si prilepšila o 850-tisíc korún (26-tisíc eur). Tieto financie poslúžili na budovanie nadštandardných izieb, rekonštrukciu vyšetrovní a operačných sál. Odkedy v nemocnici zaviedli tento systém, neevidujú žiadny prípad podozrenia z úplatku. „Spoplatnenie výberu pôrodníka sa osvedčilo. Pacientky si viac vážia lekára a ten si zas môže trochu privyrobiť,“ povedal primár gynekologicko-pôrodníckej kliniky Ladislav Rosocha.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu