Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kramplová nesúhlasí s ťažbou perlitu v Tokaji

Zdenka Kramplová
Zdenka Kramplová (Zdroj: ČTK)

KOŠICE – Ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová s ťažbou perlitu vo vinohradníckej oblasti Tokaj nesúhlasí. Ako dnes v stanovisku pre agentúru SITA Kramplová uviedla, Ministerstvo pôdohospodárstva SR naďalej trvá na svojom nesúhlasnom stanovisku k pripravovanej ťažbe perlitu vo vinohradníckej oblasti Tokaj.

„Sme presvedčení, že plánovaná ťažba perlitu v lokalite, kde sa nachádzajú vinohrady poskytujúce hrozno na výrobu vzácnych tokajských vín, nie je podľa nás v žiadnom prípade vhodná a ani prípustná,“ vyhlásila Kramplová.

Podľa vyjadrenia ministerstva, akákoľvek ťažba geologických hornín v blízkosti vinohradov je škodlivá už len z dôvodu nadmernej prašnosti, ktorá má veľký vplyv na vinohradnícku produkciu. „V prípade vinohradníckej oblasti Tokaj je to o to závažnejšie, že ide o jedinečnú kultúrnu, prírodnú a historickú lokalitu z hľadiska vinohradníctva a vinárstva, ako aj predpokladaného turizmu,“ zdôraznila v stanovisku Kramplová.

Kramplová zároveň zdôraznila, že ministerstvo vystupuje ako garant kvality aj v rámci spolupráce s Maďarskou republikou pri obhajovaní a uznávaní jedinečnosti tejto vinohradníckej oblasti. V neposlednom rade má táto oblasť ambíciu byť zapísaná do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, čo by v prípade banských aktivít v lokalite značne znemožnilo tento cieľ. Pritom vinohradnícka oblasť Tokaj nachádzajúca sa na území Maďarskej republiky je už zapísaná. „Z týchto dôvodov je neprijateľné rozvíjať v tejto lokalite banské aktivity, ktoré by poškodili jej význam. Prikláňame sa k návrhu, ktorý rieši tento problém odpisom zásob ložiska perlitu v lokalite Malá Bara,“ uvádza Kramplová.

O ťažbu perlitu v obci Bara má záujem Zemplínska plavebná spoločnosť, s.r.o., Trebišov. Podľa geologického prieskumu sa v kopci nad obcou Bara nachádza ložisko perlitu v objeme viac ako osem miliónov ton. Ložisko sa nachádza v hĺbke 35 metrov a rozprestiera v blízkosti rodinných domov a vinohradov na ploche vyše 22 hektárov. Práve toto ložisko perlitu v Malej Bare je evidované ako chránené ložiskové územie.

Spoločnosť chce ťažiť perlit povrchovo, čo znamená, že treba najprv odstrániť 35 metrov vysoké nadložie. Odpad, ktorý by ťažbou perlitu vznikol, predstavuje približne 2,2 milióna kubických metrov tvrdej vulkanickej horniny. Proti ťažbe sú okrem obyvateľov Bary aj pestovatelia a výrobcovia tokajského vína, ako aj Košický samosprávny kraj.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu