Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Výpoveď od zamestnávateľa: Kedy by ste súd mohli vyhrať ?

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA – Poznáte svoje práva? Ak ste od zamestnávateľa dostali výpoveď a niečo vám v nej nesedí, poraďte sa s odborníkom. V mnohých prípadoch v nej totiž zamestnávateľ udá dôvod, ktorý nie je v súlade so zákonom. Pre vás to môže znamenať, že ak tento bod v zmluve napadnete, dokážete získať náhradu škody. Nový Čas vám prináša prehľad toho, kde sa vo výpovediach chyby najčastejšie nachádzajú a ako sa môžete brániť.

Výpoveď by mala mať vždy písomný charakter. Ak ju podávate vy - ako zamestnanec - nie ste povinný uvádzať dôvod, prečo odchádzate. No v prípade, že vám ju dáva váš šéf, je povinný príčinu uviesť.

Časté chyby vo výpovedi
Pozorne by ste si mali preštudovať výpoveď a zistiť následné okolnosti vtedy, ak vám ju zamestnávateľ dá pre organizačné dôvody. To znamená, že napríklad mení štruktúru a nebude robiť určité činnosti, za ktoré ste boli zodpovedný vy. Ak však do 1 mesiaca prijme na tú istú pozíciu iného človeka, bojujte. Šancu uspieť máte i vtedy, ak sa váš zdravotný stav zmenil natoľko, že nedokážete vykonávať svoju funkciu a žiadate o zmenu pozície, ktorá je voľná. On vám však nevyhovie a ešte vás i prepustí.

Za svoje práva bojujte
Podľa Mgr. Ilju Sulíka z D.A.S. poisťovne právnej ochrany robia najčastejšie omyly vo výpovedi slovenské súkromné spoločnosti. „Prevažne ide o firmy do 500 zamestnancov,“ hovorí. Keď sa vám teda niečo nezdá, požiadajte o právnu pomoc. „Ľudia sa často o to ani nepokúsia, lebo sú zavádzaní zamestnávateľmi a boja sa prehry,“ vraví Mgr. Sulík. Až 90 % sporných výpovedí sa však podľa neho končí víťazstvom zamestnanca. „Nie vždy sa spor dostane až pred súd. To väčšinou vtedy, ak šéfovi ukážete, že sa dokážete brániť a máte právnu pomoc,“ dodáva Mgr. Sulík.

Ďalšie omyly vo výpovedi
1. Výpoveď pre hrubé porušenie pracovnej disciplíny
Každá firma má svoje vnútorné smernice, ktoré by ste si mali preštudovať. V nich by malo byť stanovené aj to, čo sa za hrubé porušenie pracovnej disciplíny považuje. Často sa stáva, že vám ako dôvod na výpoveď uvedie túto formulku, no v skutočnosti o hrubé porušenie pracovnej disciplíny nejde.
2. Nesplnenie nesplniteľných úloh
O takýto prípad ide vtedy, ak vám zamestnávateľ zadá prácu, ktorú musíte splniť do istého obdobia, no vopred môže očakávať, že je to nemožné. Vy sa však napriek tomu snažíte všetko do lehoty vybaviť a máte na to i dôkazy, no nie je vo vašich silách, aby ste to dokázali.

Koľko vás vyjde súd či advokát
V pracovnoprávnych sporoch výška platby závisí od zložitosti prípadu a potreby konzultácií. Menej náročné spory stoja okolo 10- až 15-tisíc korún. V prípade, že ide v spore o náhradu mzdy, táto suma môže byť vyššia a závisí od vymáhanej sumy. Víťazná strana má v zásade nárok na úhradu trov advokáta.

Dĺžka sporov
Závisí od toho, či sa proti rozsudku niektorá zo sporových strán odvolá. Vtedy sa, samozrejme, konanie predĺži. Vo všeobecnosti však spory trvajú od 1 do 2 rokov. Zamestnanec, ktorý sa chce súdiť, musí totiž podať žalobu do 2 mesiacov, odkedy mal skončiť jeho pracovný pomer, inak nemôže byť z procesného hľadiska úspešný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu