Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dohoda Gazpromu s Čínou o vývoze plynu nás môže vyjsť pekne draho

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PETROHRAD - Ruský plynárenský koncern Gazprom očakáva, že lukratívny kontrakt o dodávkach plynu do Číny ovplyvní ceny suroviny v Európe. Povedal to dnes na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade šéf Gazpromu Alexej Miller. Ako dôvod uviedol zvýšenú konkurenciu medzi Európou a Ázijsko-tichomorským regiónom pri dodávkach plynu. Informovali o tom agentúry ITAR-TASS a Reuters.

Podľa Millera je 30-ročný kontrakt o dodávkach ruského plynu do Číny, ktorý Gazprom uzatvoril s čínskou CNPC, najlepším, aký ruská firma kedy uzatvorila a dá sa predpokladať, že ovplyvní celý "plynový" trh. "Je možné, že podpis dohody ovplyvní ceny plynu na európskom trhu," povedal šéf Gazpromu, ktorý dodal, že kontrakt bude mať vplyv aj na medzinárodné LNG projekty, teda v oblasti skvapalneného zemného plynu.

Kontrakt medzi ruskou spoločnosťou a CNPC počíta s tým, že od roku 2018 bude Gazprom dodávať Číne ročne 38 miliárd kubických metrov plynu. Cenu ani jedna zo strán nezverejnila, no hodnota kontraktu sa odhaduje približne na 400 miliárd USD (292,65 miliardy eur).

Gazprom dnes zároveň revidoval cenu plynu, ktorý dodáva talianskej spoločnosti Eni. Dohodu o tom podpísalo vedenie ruskej firmy s predstaviteľmi Eni počas spomínaného ekonomického fóra. Európski zákazníci majú možnosť požiadať Gazprom o revíziu ceny každé dva roky v závislosti od podmienok na trhu. Ruská spoločnosť sa predtým už predbežne dohodla na znížení ceny plynu pre francúzsku spoločnosť GDF Suez a pre firmu EconGas, ktorá je divíziou rakúskej OMV.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu