Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Príležitostí na podnikanie je podľa Slovákov čoraz menej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Príležitostí na podnikanie je podľa Slovákov čoraz menej. Od roku 2011 poklesol počet ľudí, podľa ktorých sú na Slovensku príležitosti na podnikanie, z 23,8 na 16,1 percenta.

Slovensko je vďaka tejto hodnote až na 25. mieste v Európe z celkového počtu 28 zúčastnených krajín. Najviac príležitostí na podnikanie spomedzi európskych krajín evidujú Švédi (64,5 percenta) a najmenej Gréci (13,5 percenta). Vyplýva to z výskumu tímu pod vedením Anny Pilkovej z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, ktorý je súčasťou medzinárodného výskumu Globálny monitor podnikania (GEM) za rok 2013.

Počiatočná podnikateľská aktivita Slovákov z roka na rok klesá. Oproti roku 2011 poklesla o takmer päť percent, čo je však ešte stále nad európskym priemerom. "Podiel jednotlivcov na Slovensku, ktorí začínajú podnikať, pretože nemajú inú možnosť zabezpečiť si príjem, stále narastá," hovorí Pilková z Fakulty managementu UK. "V roku 2013 až 40 percent začínajúcich podnikateľov uviedlo nevyhnutnosť ako hlavný dôvod začať podnikať," dodala.

Priaznivý vývoj v rámci Slovenska zaznamenal podiel žien na počiatočnej podnikateľskej aktivite, ktorý stúpol na 38 percent (2013) oproti 29 percentám (2011), a dostal sa nad európsky priemer (35 percent).

Výskum tiež ukázal, že začínajúci, ako aj etablovaní podnikatelia na Slovensku sú celkovo spokojnejší so životom než ľudia, ktorí nepodnikajú. Medzi hodnotené oblasti, ktoré bral GEM do úvahy, patria naplnenie predstáv a očakávaní od života, subjektívna spokojnosť so životom či vnímanie svojich životných podmienok. Výsledky tiež potvrdzujú, že všade na svete sú podnikatelia celkovo spokojnejší so svojím životom ako nepodnikatelia.

Podobná situácia je podľa výsledkov GEM aj na Slovensku, aj keď oproti vyspelým krajinám sveta i celkovému priemeru európskych krajín v spokojnosti so životom Slováci zaostávajú. Kým v prípade nepodnikateľov pri celkovom hodnotení prevláda mierna nespokojnosť, etablovaní podnikatelia (teda tí, ktorí pôsobia v podnikaní viac než 3,5 roka) sú pri hodnotení celkovej spokojnosti mierne pozitívni.

Naopak, začínajúci podnikatelia, i keď svoj život hodnotia stále pozitívnejšie ako nepodnikatelia, celkovo vykazujú miernu nespokojnosť. Tú možno pripísať na účet najmä tým, ktorí začínajú podnikať z nevyhnutnosti a ktorí sú vo všeobecnosti so svojím životom skôr nespokojní.

V rámci Európy sú Švajčiari najspokojnejšími podnikateľmi aj nepodnikateľmi a naopak, celkovo najmenej spokojní sú Rusi.

Globálny monitor podnikania GEM na rozdiel od väčšiny iných výskumov, ktoré sú zamerané na nové, resp. malé a stredné podniky, skúma správanie jednotlivcov pri začínaní a riadení podnikania. Realizuje sa od roku 1999 a Slovensko sa do neho zapojilo po prvý raz v roku 2011, kedy sa Fakulta managementu UK stala národným koordinátorom tohto projektu na Slovensku. Hlavným partnerom Fakulty managementu UK v tomto výskume je Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania. Informácie poskytla Andrea Földváryová z UK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu