Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci a úrad práce: Sme tam v priemere 2,5 roka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nezamestnaný Slovák strávil v roku 2012 na úrade práce v priemere až dva a pol roka. Upozorňuje na to analytický tím Poštovej banky. Spomedzi ekonomík, za ktoré boli údaje Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) dostupné, je to podľa analytikov banky jednoznačne najviac. Priemerný čas trvania nezamestnanosti v krajinách OECD je pritom 10 mesiacov.

"Zaujímavo vyznieva fakt, že slovenskí muži sú v priemere na úradoch práce evidovaní o mesiac dlhšie než ženy," tvrdia analytici Poštovej banky. Väčšie rozdiely sú ale badateľné v porovnaní trvania nezamestnanosti medzi jednotlivými vekovými kategóriami, a to predovšetkým medzi mladšími ročníkmi.

"Spomedzi nezamestnaných Slovákov sú na úradoch práce najdlhšie, až zhruba 33 mesiacov, evidovaní ľudia nad 55 rokov," uvádza sa v analýze. Najrýchlejšie si prácu dokážu nájsť nezamestnaní Slováci vo veku do 19 rokov. Mužom v tomto veku to trvá takmer jeden a pol roka a ženám až dva roky.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa v poslednom mesiaci minulého roka medzimesačne nezmenila, zostala na úrovni 13,5 %. Úrady práce evidovali ku koncu decembra 2013 celkovo 364 225 disponibilných nezamestnaných. Oproti novembru ide o osem osôb menej. Štatistiky pri medziročnom porovnaní ukazujú, že miera evidovanej nezamestnanosti bola v decembri 2013 o 0,94 percentuálneho bodu nižšia ako v rovnakom období roku 2012 a počet evidovaných nezamestnaných poklesol o 25 886 osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu