Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vreckové na účet posiela svojim deťom 16 % rodičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vreckové svojim deťom pravidelne dáva takmer 40 % rodičov, pričom 16 % ho posiela na bankový účet. Polovica rodičov najčastejšie svojim deťom prispieva sumou do 10 eur mesačne. Zároveň zastávajú názor, že deti by mali dostávať prilepšenie vo forme vreckového ideálne vo veku 7 až 12 rokov. Vyplynulo to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý v novembri minulého roka pre Prima banku uskutočnila prieskumná agentúra 2muse na vzorke 626 respondentov vo veku 15 a viac rokov.

Na bezhotovostnú formu vreckového sú podľa výsledkov prieskumu nastavení skôr mladší rodičia vo veku okolo 25 rokov. Detské účty sú pritom vo väčšine prípadov bez poplatku a predstava, že by sa zostatky na detskom účte zhodnocovali rovnako ako na termínovanom vklade, sa pozdáva takmer deviatim z desiatich rodičov.

Využívanie detského účtu je podľa Prima banky vhodnou formou, ako naučiť dieťa hospodáriť s vreckovým. Rodičia nad výdavkami dieťaťa zároveň podľa vyjadrení banky získajú oveľa lepší prehľad a kontrolu.

"Finančná gramotnosť na Slovensku je veľmi nízka. Bolo by vhodné, keby sa deti už v škole učili rozumieť peniazom," uviedla psychologička Mirina Hochelová. Dieťa sa o peniaze začína prirodzene zaujímať vo veku okolo 6 až 7 rokov, no skutočnú hodnotu peňazí však začína spoznávať až keď má 10 až 12 rokov.

Podľa nej je vhodné dať dieťaťu vlastné peniaze vo veku okolo desiatich rokov a založiť mu účet v banke okolo pätnástich rokov. Ako doplnila hovorkyňa Poštovej banky Naďa Urbanová, účet by mal zahŕňať všetky bežné bankové služby, pričom mladí preferujú rýchle a jednoduché služby a mal by byť za jednu cenu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu