Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanec za SDKÚ Štefanec chce zrušiť daňové licencie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Daňové licencie boli zavedené bez štandardného pripomienkového konania a pre veľkú časť firiem na Slovensku môžu byť likvidačné. Presvedčený je o tom poslanec Národnej rady (NR) SR za SDKÚ-DS Ivan Štefanec, a preto ich navrhuje v novele zákona o dani z príjmov zrušiť.

"Táto nová daň sa pohybuje od 480 eur do 2880 eur ročne, čo bude pre mnohé, hlavne malé firmy likvidačné a pre veľkú časť firiem to bude znamenať zbytočné dodatočné odčerpávanie prostriedkov, ktoré by mohli použiť na podnikanie a rozvoj," zdôvodnil Štefanec v novele zákona, ktorá by mala nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2014. Parlament bude o nej rokovať už na najbližšej schôdzi, ktorej začiatok je naplánovaný na 28.januára.

Poslanec je presvedčený že boj proti daňovým únikom sa nedá viesť zavádzaním nových daní. "Argumentácia, že 60 % firiem neplatí dane je nekvalifikovaná, pretože je veľký rozdiel neplatiť dane a nemať daňovú povinnosť. Ak niekto zámerne neplatí dane, je to podvodník. Ak sa však niekto dostane do účtovnej straty, je to normálna súčasť podnikania, čo sa bežne stáva pri obstarávaní hmotného majetku, investovaní, alebo poklese zákaziek," myslí si Štefanec.

Zavedením daňových licencií podľa neho získajú len veľké a ziskové podniky na úkor malých, stratových a začínajúcich firiem. "Navyše sa týmto opatrením zvýši byrokracia, ktorej musia podnikatelia čeliť, čo je ďalší problém," dodal Štefanec.

Prvýkrát budú firmy tieto licencie platiť až v roku 2015 za zdaňovacie obdobie roka 2014. Ich výška závisí od tržieb spoločnosti a od toho, či je, alebo nie je firma platcom dane z pridanej hodnoty (DPH). Neplatca DPH s tržbami do 500.000 eur má platiť 480 eur, platca dane s tržbami do 500.000 eur má platiť 960 eur a pre subjekty s tržbami nad 500.000 eur určuje zákon výšku daňovej licencie na 2880 eur.

Ministerstvo financií (MF) SR však už pri ich zavádzaní argumentovalo, že k zhoršeniu podnikateľského prostredia na Slovensku nedôjde. "Cieľom licencií bolo zdanenie obchodných spoločností, ktoré sa dlhodobo vyhýbajú plateniu daní, nie podnikov, ktoré si plnia svoje povinnosti, no zažili jeden či niekoľko horších rokov," priblížil tlačový odbor rezortu financií.

Ministerstvo taktiež uviedlo, že rozvíjajúci sa či investujúci podnikatelia neutrpia, lebo si budú môcť, ak sa im nebude dariť, licencie započítavať nasledujúce tri roky. Daňové licencie sa taktiež zaviedli spolu so znížením dane z príjmov právnických osôb. Tá klesla od 1. januára tohto roku z 23 % na 22 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu