Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SNS: Každý Slovák musí splácať nie vlastný osemtisícový dlh

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) je znepokojená narastajúcim verejným dlhom Slovenska.

"V tomto roku sa má podľa prognóz zvýšiť až na 57 percent, čo je už kritický stav," uviedol predseda strany Andrej Danko.

"Takýto verejný dlh znamená zadlženie pre každého občana takmer 8000 eur. Čiže občania sú bez vlastného pričinenia dlžníkmi a ich dlh narastá," dodal.

Podľa SNS vláda nerobí všetko pre to, aby sa zadlžovanie Slovenska znižovalo. "Koncom roka, kedy sa dlh vyšplhal na 58 percent, prijala jednorazové opatrenie na jeho okamžité zníženie: dlh klesol na základe splácania dlhopisov a štátnych poukážok v hodnote poldruha miliardy eur a predčasným odkupom 1,4 miliardy eur," konštatuje Danko. "Bolo to však jednorazové a v dlhodobejšom horizonte nesystematické riešenie, keďže Slovensko potrebuje postupné a systematické znižovanie verejného dlhu a nie jeho výkyvy," zdôrazňuje líder národniarov.

K zadlžovaniu Slovenska dochádza podľa neho aj nepriamou cestou, a to zvyšovaním dlhu spoločností so štátnou účasťou, s cieľom vyplatenie vyšších dividend. "Vláda by mala financie získané z podielov v podnikoch využívať racionálne a mať pritom neustále ne zreteli budúci vývoj našej spoločnosti," uviedol predseda SNS.

"Nestačí len prijímať opatrenia na zvyšovanie príjmov do rozpočtu – mnoho razy s otáznym efektom – ale nezanedbateľnou súčasťou ozdravných opatrení je znižovanie výdavkov a podporovanie investičných výdavkov namiesto spotrebných," uzavrel Danko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu