Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Za zmenu DSS zaplatíte 500 Sk

Za akreditačný list zaplatíte Sociálnej poisťovni 500 Sk.
Za akreditačný list zaplatíte Sociálnej poisťovni 500 Sk.

Viac ako stotisíc sporiteľov môže v týchto dňoch zmeniť svoju pôvodnú dôchodkovú správcovskú spoločnosť za inú. Ak ste sa aj vy pred viac ako dvomi rokmi zapojili do II. piliera dôchodkového sporenia, patríte k nim tiež. Ale pozor! Od januára totiž platia určité zmeny.

Novela zákona, ktorá vstúpila do platnosti od začiatku nového roka, prináša niekoľko noviniek. Hlavným cieľom pri jej tvorbe bolo zabrániť špekulatívnym prestupom medzi jednotlivými dôchodkovými správcovskými spoločnosťami, ktoré často nemali racionálny základ a boli, podľa slov Zuzany Tichej z Wintherthuru, iniciované samotnými sprostredkovateľmi sporenia.

Čo sa zmení
Prvou a pre každého sporiteľa nie bezvýznamnou novinkou je, že zatiaľ čo doteraz bola zmena DSS možná bezplatne, od začiatku tohto roku za jej zmenu zaplatíte 500 Sk. Platí však, že aby ste tak mohli urobiť, musí vám vypršať dvojročná lehota v jednej pôvodnej DSS. Odlišný je i samotný postup pri prechode z jednej DSS do druhej. Zatiaľ čo doteraz stačilo podpísať zmluvu s novou, vami vybranou spoločnosťou a Sociálna poisťovňa upovedomila pôvodnú DSS o prestupe, teraz je zmena na vás. Osobne musíte navštíviť pobočku Sociálnej poisťovne a požiadať o vydanie akceptačného listu. A práve zaň zaplatíte spomínaný poplatok. „Poplatok hradí klient za administratívne náklady spojené s prestupom,“ dodáva Tichá. Akceptačný list potom predložíte DSS, do ktorej prestupujete.

Prechod zvážte
V prípade, že ste splnili podmienku zmeny, teda, že vám vypršala dvojročná lehota v jednej DSS a rozhodli ste sa ju zmeniť, svoje rozhodnutie dobre zvážte. Hlavným dôvodom by malo byť, že vaša DSS nedosahuje očakávané výnosy. Odborníci však upozorňujú, že výnosy možno porovnávať až po dlhšom čase, minimálne po 5 rokoch.

Nižší poplatok
- Dobrou správou pre všetkých sporiteľov je zníženie maximálnej výšky za vedenie dôchodkového fondu z 0,08 % na 0,075 %, resp. 0,065 % hodnoty vášho dôchodkového účtu mesačne.
- Za celú dobu sporenia to môže u priemerného sporiteľa počas 33 rokov predstavovať až cca 17 000 Sk, čo je ročne asi 500 Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu