Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ÚVO zrušil tender na trolejbusy, DPB pripravuje nový

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dopravný podnik Bratislava (DPB) berie na vedomie rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie, ktorým sa zrušil tender na nákup trolejbusov v hlavnom meste. Uvádza sa tak v oficiálnom stanovisku bratislavského dopravného podniku.

Ďalej sa v stanovisku píše, že nový tender na nákup trolejbusov je už vo finálnom štádiu príprav. Dopravný podnik Bratislava (DPB) predpokladá, že v krátkom čase vypíše nové verejné obstarávanie. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) tender zrušil po tom, ako kontroloval súťažné podklady na nákup trolejbusov za 70 mil. eur.

Do sedemdesiatmiliónovej súťaže sa na konci minulého roka prihlásil jeden uchádzač. Podľa primátora Bratislavy Milana Ftáčnika boli podmienky nastavené tak, že vygenerovali len jedného uchádzača. Dopravný podnik má opačný názor. Tender pred bratislavskými mestskými poslancami obhajoval riaditeľ DPB Ľubomír Belfi, jeho vysvetlenie poslanci začiatkom februára akceptovali.

Informáciu o spochybnenom tendri na trolejbusy priniesol v januári denník SME. Podľa nich sú podmienky nastavené v prospech českej firmy SOR. Mali k tomu viesť podmienky päťdverových trolejbusov či vozidiel ľahšej hmotnosti. Proti súťaži namietala spoločnosť Teknoplast z Nových Zámkov, ktorá podala námietku vo všetkých troch tendroch vyhlásených dopravným podnikom – na trolejbusy, električky aj obojsmerné električky. Námietky stále preveruje ÚVO.

Dopravný podnik Bratislava vyhlásil tender na nákup 30 sólových a 50 kĺbových trolejbusov za 70 miliónov eur bez DPH začiatkom novembra. Spolu s trolejbusmi bratislavský dopravca nakupuje aj nové električky a obojsmerné električky. Na všetky tri tendre by malo ísť približne 268 miliónov eur bez DPH. Ide o náhradný projekt namiesto projektu stanice Filiálka, ktorý by mal byť z 85 percent hradený z eurofondov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu