Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor: Za nepodanie daňového priznania hrozí pokuta až 32.000 eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak daňovník podá daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2012 po lehote, správca dane mu uloží pokutu od 30 do 16.000 eur. V prípade, že subjekt nepodá daňové priznanie ani v lehote určenej správcom dane vo výzve, dostane pokutu od 60 do 32.000 eur. Informovalo o tom Finančné riaditeľstvo (FR) SR.

Daňové priznanie k dani z príjmov je povinná podať každá fyzická osoba, ktorá dosiahla príjmy viac ako 1822,37 eura. Povinnosť sa však vzťahuje aj na daňovníkov, ktorým podľa zákona o dani z príjmov nevznikla povinnosť podať daňové priznanie, no daňový úrad ich k tomu vyzval.

Daňové priznanie nepodáva daňovník, ak má príjmy len zo závislej činnosti a nie je povinný podať daňové priznanie, prípadne ide len o príjmy, ktoré sú oslobodené od dane, alebo nie sú predmetom dane. Takisto subjekt nepodáva priznanie, ak má len príjmy, z ktorých bola daň vybraná zrážkou a rozhodne sa ich nezahrnúť do úhrnu príjmov a z nich zrazenú daň vyrovnať v podávanom daňovom priznaní ako preddavok na daň.

Daňové priznanie netreba podávať ani k príjmom, ktoré daňovník poberá od zahraničného zastupiteľského úradu v SR, pričom je požívateľom výsad a imunity podľa medzinárodného práva. Priznanie sa nepodáva ani k príjmom plynúcim zamestnancom európskych spoločenstiev alebo ich orgánom, ktoré boli preukázateľne zdanené v prospech rozpočtu EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu