Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bratislava je siedma najbohatšia v EÚ: Predbehla Štokholm aj Viedeň!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRUSEL - Bratislavský kraj sa aj v roku 2010 v prieskume najbohatších a najmenej rozvinutých regiónov Európskej únie dostal pred Prahu a v dnes zverejnenom rebríčku štatistického úradu EÚ (Eurostat) obsadil siedme miesto.

Najbohatším regiónom aj naďalej zostáva centrum Londýna, kde HDP na obyvateľa predstavovalo 328 percent priemeru EÚ. Na druhom mieste sa ocitlo Luxemburské veľkovojvodstvo (266 percent) nasledované Bruselom (223 percent), Hamburgom (203 percent) a francúzsky administratívny región Île-de-France spolu s holandským mestom Groningen (180 percent).

Bratislavský kraj si podľa prieskumu zhoršil pozíciu o dve priečky oproti roku 2009, keď bol na piatom mieste. V roku 2010 bol HDP na obyvateľa v Bratislavskom kraji 176 percent nad priemerom EÚ, vďaka čomu sa dostal jednu priečku pred Prahu, ktorá v prieskume obsadila 8. miesto (172 percent). Tesne za hlavným mestom ČR sa v desiatke najbohatších regiónov EÚ ocitli ešte Štokholm (168 percent) a Viedeň (165 percent).

Z 270 regiónov EÚ sa 41 dostalo nad úroveň 125 percent priemeru HDP na obyvateľa v EÚ. Z toho je osem regiónov z Nemecka, po päť z Holandsku a Rakúska štyri z Belgicka, po tri z Británie, Španielska a Talianska, dva zo Švédska a Fínska a po jednom regióne z Českej republiky, Dánska, Francúzska, Írska, Luxemburska a Slovenska.

Na druhej strane aj v roku 2010 medzi najmenej rozvinuté regióny, kde HDP na obyvateľa bolo pod 75 percent priemeru EÚ, patrili tie v Bulharsku a Rumunsku. Tri regióny Bulharska a jeden rumunský zaznamenali dokonca menej ako 30 percent priemeru EÚ. Do rebríčka 20 regiónov pod 50 percent priemeru EÚ sa dostalo päť bulharských, šesť rumunských, štyri maďarské a päť poľských regiónov.

Pod hranicou 75 percent priemeru EÚ sa ocitla zhruba štvrtina všetkých regiónov Únie, pričom najviac ich má Poľsko (15), Česká republika, Grécko a Rumunsko ich majú po sedem, Maďarsko šesť a Bulharsko s Talianskom po päť. Slovensko spolu s Francúzskom a Portugalskom majú po tri chudobné regióny.

Zo štyroch slovenských regiónov bol Bratislavský kraj jasným favoritom. Na druhom mieste sa ocitlo západné Slovensko (68 percent priemeru EÚ), nasleduje stredné Slovensko (59 percent) a východné Slovensko (49 percent).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu