Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ľudia v Radošovciach predávajú pozemky pod novú jadrovú elektráreň

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JASLOVSKÉ BOHUNICE - Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS) už začala cez svoju dcérsku firmu vykupovať pozemky, na ktorých má v budúcnosti stáť ďalšia slovenská jadrová elektráreň.

V obci Radošovce, susediacej s Jaslovskými Bohunicami, má už spoločnosť JESS invest kúpených 20 hektárov polí. V dedine je výkup pozemkov témou číslo jedna – spoločnosť údajne platí 100-tisíc eur za hektár. Ľudia predávajú ornú pôdu, za ktorú doteraz dostávali od poľnohospodárov nájomné pár eur ročne, veľmi ochotne.

Cenu však nechcú potvrdiť predávajúci, ale ani JESS. "Vzhľadom na možné špekulácie pri výkupoch pozemkov, ktoré sa na Slovensku v minulosti pri veľkých projektoch objavili, nepovažujeme momentálne za vhodné zverejňovať konkrétnu cenu,“ odpovedal generálny riaditeľ JESS Štefan Šabík. Dodal, že ešte pred začiatkom vykupovania urobili cenový prieskum pozemkov na priemyselné účely v lokalite Jaslovských Bohuníc.

Ľudia, ktorí svoje pozemky predali, sa o cene tiež nechceli baviť. Viacerí však poznamenali, že ponuka bola taká, že nezaváhali ani na moment. Šabík odpovedal diplomaticky aj na otázku, koľko hektárov pozemkov bude spoločnosť potrebovať pre novú elektráreň.

"Plocha pozemkov pre projekt prípravy a výstavby nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach zodpovedá požiadavkám na umiestnenie technologických zariadení, súvisiacich nevyhnutných stavieb a samotného reaktora tretej generácie,“ vyhol sa konkrétnej odpovedi. Spoločnosť bude podľa neho kupovať pozemky v obciach Trnavského a Piešťanského okresu. Podľa ľudí z energetickej branže by mohlo ísť o 60 – 80 hektárov.

Starosta Radošoviec Miroslav Remenár predpovedá svojej obci búrlivý rozvoj v prípade, ak nová jadrová elektráreň bude stáť na jej území. Okrem množstva pracovných príležitostí pri jej výstavbe a následnej prevádzke by dedinka so štyrmi stovkami obyvateľov mohla dostávať každoročne aj nezanedbateľné dane z nehnuteľností. Obyvatelia obce majú aj v súčasnosti "za rohom" fungujúcu jadrovú elektráreň V-2, aj odstavené elektrárne A-1 a V-1, ale ani jedna z nich nie je v katastri Radošoviec. Jadrová energetika tu nie je strašiakom, veľké množstvo ľudí z dediny už dlho živí.

Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, a. s., je spoločným podnikom slovenskej Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a. s. (JAVYS), ktorá vlastní 51% podiel a českej energetickej skupiny ČEZ vlastniacej 49% akcií spoločnosti.

Spoločnosť má za úlohu pripraviť projekt vhodného typu jadrového reaktora, následne zabezpečiť výstavbu a spustiť výrobu elektrickej energie a tepla. Nová jadrová elektráreň by mala začať výrobu po roku 2025. Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský nedávno na stretnutí ministrov pre jadrovú energetiku v Londýne uviedol, že základ energetickej politiky Slovenska bude aj naďalej tvoriť jadrová energetika. Slovenská vláda podľa neho podporuje a bude podporovať investície do jadrovej energetiky, nebude však financovať projekty do jadra zo štátneho rozpočtu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu