Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci si musia zvykať na zelené budovy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Zelené budovy už musia byť aj u nás. Slováci budú nútení pomaly si zvykať, že každá novšia budova musí mať od nového roka energetický certifikát. Platí to pre tých, čo vlastnia budovy skolaudované od januára 2008. No a podľa certifikátu sa dozvedia aj bežní ľudia, čo kupujú za byty. Táto informácia už musí byť dokonca aj v inzerátoch na predaj bytov!

Doteraz mali energetické certifikáty len domáce spotrebiče. Ale od 1. januára 2013 ho budú mať aj novšie budovy. Stupne sú od A po G a podľa toho si bude môcť človek kupujúci byt alebo dom presne odpovedať na otázku, koľko energie mu nové bývanie zožerie. Ovplyvňuje to konštrukčné riešenie, vykurovanie, chladenie, vetranie, teplá voda aj osvetlenie.

Na Slovensku je najviac podstatný údaj o vykurovaní. Do činenia to má aj s ochranou životného prostredia. Preto s budovy s vysokým energetickým certifikátom nazývajú aj zelené. „Ľudia by mali začať myslieť ekologicky. A v energeticky zelenej budovy môžu ušetriť veľa peňazí. Je na škoda, že veľa z nás sa o to vôbec nezaujíma,“ konštatuje hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Martin Kóňa.

Aj architekti sa zhodujú na tom, že Slováci by si mali viac všímať životné prostredie aj byty a kancelárie, v ktorých trávia čas. Situácia u nás je, žiaľ, odlišná ako vo svete či v iných členských krajinách EÚ. Klientov málo zaujíma aké výhodné či nevýhodné prevádzkové náklady má budova, v ktorej chcú bývať alebo mať kanceláriu,“ hovorí architekt Igor Lichý.

Výnimkou bez certifikátov budú historické budovy a pamätníky, kostoly, budovy charakterizované ako dočasné stavby s plánovaným časom užívania kratším ako dva roky, alebo bytové budovy určené na užívanie menej než štyri mesiace v roku. Ďalej priemyselné stavby, dielne, nebytové poľnohospodárske budovy s nízkou spotrebou energie a samostatne stojace budovy, ktorých úžitková plocha je menšia ako 50 m2.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu