Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Warren Buffett predpokladá rast počtu bankrotov miest

Warren Buffett
Warren Buffett

SAN FRANCISCO - Americký investor Warren Buffett predpokladá nárast počtu bankrotov amerických miest, keďže potom, čo niekoľko miest v Kalifornii požiadalo o ochranu pred veriteľmi, tento krok už nesprevádza taká stigma ako v minulosti.

Jedným z takýchto miest je aj kalifornské San Bernardino s 210.000 obyvateľmi, ktoré leží východne od Los Angeles. Mestská rada sa rozhodla podať žiadosť o ochranu pred veriteľmi tento týždeň. Urobila tak len pár týždňov potom, ako rovnaký krok spravil Stockton s 292.000 obyvateľmi, ležiaci východne od mesta San Francisco. Je to zatiaľ najväčšie americké mesto, ktoré podalo na súd žiadosť o ochranu pred veriteľmi. O bankrotovú ochranu zažiadalo aj mesto Mammoth Lakes.

"Stigma sprevádzajúca takýto krok sa pravdepodobne zmiernila, keďže o bankrotovú ochranu požiadali dosť veľké mestá ako Stockton alebo San Bernardino," povedal Buffett tento týždeň v rozhovore pre Bloomberg Television.

Väčšie aj menšie mestá po celých Spojených štátoch dostala do ťažkostí dlhotrvajúca finančná kríza, ktorá postupne zvýšila ich dlhy na neúnosnú úroveň. Zatiaľ čo náklady na mzdy a sociálne príspevky pre zamestnancov, ktorí odišli do dôchodku, rástli, príjmy miest z daní klesali. Mnohé však stále váhali, či problémy riešiť vyhlásením bankrotu. No podľa Buffetta, keď ľudia zistia, že mesto funguje aj potom, čo oznámi bankrot, bude takýto krok pre ďalšie mestá vo finančných ťažkostiach omnoho jednoduchší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu