Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nemocenské odvody sa majú zvýšiť, maximálna dávka nie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ľudia s príjmami nad 1 179 eur majú od začiatku budúceho roka platiť vyššie poistné na nemocenské poistenie, vyššiu nemocenskú dávku však nedostanú. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý minulý týždeň schválila vláda.

Rezort práce a sociálnych vecí navrhuje od začiatku budúceho roka zvýšiť maximálny vymeriavací základ na platenie odvodov na nemocenské poistenie zo súčasného 1,5-násobku priemernej mzdy na päťnásobok priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Znamenalo by to nárast najvyššieho možného základu na platenie nemocenských odvodov z 1 153,5 eura na 3 930 eur. Maximálny základ pre výpočet nemocenského, materského, či ošetrovného má však zostať na súčasnej úrovni 1,5-násobku priemernej mzdy spred dvoch rokov, čo by v budúcom roku predstavovalo 1 179 eur.

Najvyšší možný základ na výpočet nemocenských dávok by tak bol nižší ako maximálny základ na výpočet dávky v nezamestnanosti. Ten má byť od začiatku budúceho roka určený ako dvojnásobok priemernej mesačnej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov, čo je 1 572 eur. Najvyššia možná dávka v nezamestnanosti by tak dosahovala polovicu z tejto sumy, teda 786 eur. Maximálna výška materskej dávky, ktorá tvorí 65 % z najvyššieho možného vymeriavacieho základu, by predstavovala 766,35 eura. Maximálna materská dávka by tak podľa návrhu súčasnej vlády bola nižšia ako maximálna dávka v nezamestnanosti, hoci by sa na nemocenské poistenie aj poistenie v nezamestnanosti vzťahoval rovnaký maximálny základ na platenie odvodov v sume päťnásobku priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Vláda Roberta Fica chce od začiatku budúceho roka zvýšiť maximálne vymeriavacie základy na platenie odvodov na sociálne a zdravotné poistenie na päťnásobok priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V súčasnosti sa odvody na dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti platia najviac zo štvornásobku priemernej mzdy, odvody na zdravotné poistenie najviac z trojnásobku priemernej mzdy a maximálny základ pre platenie poistného na nemocenské poistenie dosahuje 1,5-násobok priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu