Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Eurozóna sa podľa šéfa ECB zotaví len postupne

Mario Draghi
Mario Draghi (Zdroj: SITA)

FRANKFURT - Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi po štvrtkovom zasadaní banky uviedol, že ekonomika eurozóny sa zotaví iba postupne. Konštatoval, že hospodárstvo menovej únie je slabé, ale inflácia nepredstavuje problém.

"Inflačný tlak je utlmený. Ekonomický rast eurozóny naďalej zostáva slabý, pričom zvýšená neistota zaťažuje dôveru a náladu," povedal šéf ECB. Vyjadril sa tak na tlačovej konferencii po tom, ako banka znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu na rekordné minimum 0,75 % a sadzbu pre jednodňové sterilizačné operácie na nulu s cieľom pomôcť pri riešení krízy.

ECB pred zasadaním čelila tlaku zo strany investorov aj zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF), aby schválila odvážnejšie opatrenia. Šéfka MMF Christine Lagardeová ECB vyzvala banku, aby obnovila nákupy vládnych dlhopisov. ECB si však túto radu nevšímala a vyhla sa dramatickejším krokom, ako je napríklad nakupovanie vládnych dlhopisov alebo nové veľké úvery pre komerčné banky.

Draghi ďalej povedal, že medzi jeho bankou a centrálnymi bankami Veľkej Británie a Číny neexistovala nijaká neobvyklá koordinácia, keď ECB vo štvrtok znížila úroky. "Neexistovala nijaká koordinácia, ktorá by išla nad rámec normálnej výmeny názorov o stave ekonomického cyklu a o stave hospodárstva," uviedol na tlačovej konferencii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu